Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Musk je rekao kako bi Tesla ponovno mogla početi prihvaćati bitcoin. Naravno, vrijednost mu skočila

Bitcoin je došao do vrijednosti od 32.000 dolara

Elon Musk, CEO of Tesla and SpaceX, poses on the red carpet as he arrives for the 43rd "Goldenes Lenkrad" (Golden Steering Wheel) awards on November 12, 2019 in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
FOTO: AFP

Vrijednost bitcoina došla je do više od 32.000 dolara nakon što je Elon Musk rekao da će Tesla, najvjerojatnije, ponovno početi prihvaćati bitcoin kao način plaćanja. Musk je nedugo nakon početka prihvaćanja bitcoina kao načina plaćanja u svibnju rekao kako ga kompanija više neće prihvaćati. Rekao je kako je utjecaj rudarenja bitcoina na okoliš jednostavno prevelik, budući da troši goleme količine električne energije.

Tako je Tesla, nakon nešto manje od dva mjeseca, odustala od prihvaćanja bitcoina. “Tesla će najvjerojatnije ponovno početi prihvaćati bitcoin”, rekao je Musk tijekom konferencije o kriptovalutama B Word, što je bilo dovoljno za skok vrijednosti kriptovalute.

Niz kritika na Muskov račun

No, Musk je i pobliže pojasnio svoju izjavu. “Htio sam provesti još malo dublju analizu kako bi potvrdio da se pri rudarenju koristi barem 50 posto električne energije dobivene iz obnovljivih izvora energije, te da postoji trend ka povećanju tog postotka. Ako je to tako, Tesla će ponovno početi prihvaćati bitcoin”, pojasnio je.

Tesla je nakon što su najavili da će prihvatiti bitcoin došla pod napad investitora i ekoloških aktivista, jer se smatra kako je problematično što se ekološki prihvatljiva vozila kupuju s ekološki neprihvatljivom kriptovalutom. Zbog toga što se troši velika količina električne energije za rudarenje bitcoina, postavilo se pitanje dobiva li se glavnina te energije iz fosilnih ili obnovljivih izvora.

Muska se istovremeno kritizira za iskorištavanje svoje popularnosti i pozicije kao jedne od najbogatijih osoba na svijetu po pitanju podržavanja bitcoina. Uz bitcoin, Musk je na konferenciji B Word rekao kako je do sada uz bitcoin imao i Ethereum i Dogecoin, što je naravno potaklo rast Ethereuma za 10,6 posto, navodi TNW.