Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Musk objavio na Twitteru: 'Tesla će se moći kupiti bitcoinima'

Musk kaže kako će bitcoin primati direktno, bez prebacivanja u fiducijarni novac

(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - US electric car maker Tesla on July 1, 2020 became the world's most valuable auto company by market value, surpassing Japan's Toyota after earlier overtaking conventional Detroit giants. Tesla's value reached $207.2 billion, according to Bloomberg, compared with Toyota's value of $201.9 billion. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Tesla je omogućila kupnju s bitcoinovima, objavio je na svojem Twitter profilu njen tehnološki kralj, odnosno, CEO Elon Musk. Opcija za plaćanje u bitcoinovima dostupna je za sada samo u SAD-u, uz mogućnost kupnje na tradicionalan način, odnosno, u dolarima. Opcija za kupnju bitcoinova bi se, prema informacijama iz kompanije, trebala proširiti i na ostatak svijeta do kraja ove godine. Stoga, ako negdje imate još pokoji bitcoin, možda ga možete zamijeniti za novi električni auto.

Musk je u nastavnom tvitu pojasnio i kako će Tesla primati bitcoin. “Tesla je koristi interni i open source softver, te upravlja direktno s bitcoin nodeovima”, a Musk je pojasnio kako to znači da će bitcoin koji se plati Tesli biti zadržan kao bitcoin, odnosno, neće biti prebačen u fiducijarni (fiat) novac.

Za Model 3 u “full opremi” malo manje od jednog bitcoina

Tesla je svoju namjeru primanja bitcoina kao načina plaćanja najavila prije nešto više od mjesec dana, kada su dali svoje godišnje izvješće investitorima. Najavili su tada kako će bitcoin postati opcija plaćanja u “bliskoj budućnosti”, a tom prilikom objavili su da su investirali 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu.

Naravno, te vijesti su tada navele do snažnog porasta cijene bitcoina na više od 43.000 dolara, a bitcoin trenutno vrijedi nešto više od 56.000 dolara. Dakle, za Model 3 u najvišem paketu opreme, Performance, potrebno je platiti nešto manje od jednog bitcoina.

Musk je pobornik kriptovaluta

Musk je jedan od velikih zagovaratelja kriptovaluta. U posljednje vrijeme, pozitivnim tvitanjem o bitcoinu i Dogecoinu, Musk je izazvao veći interes za tim kriptovalutama, zbog čega im je vlastoručno znatno povećao vrijednost.

Na svoju biografiju na Twitteru je dva tjedna prije Tesline kupnje bitcoina dodao opis “#bitcoin”, što je podiglo vrijednost te kriptovalute za gotovo 20 posto. Musk je također bio sasvim jasan, pa je u svojem gostovanju na Clubhouseu rekao kako je on “zagovaratelj bitcoina”. No, Tesla ipak nije jedina kompanija koja je napravila značajne investicije u bitcoin.

Musk se nedavno uključio i u maniju oko NFT-ova, digitalnih tokena nalik kriptovalutama, preko kojih se mogu kupovati prava na umjetnička djela. Napravio je pjesmu koju je posvetio NFT-ovima i koju je kanio prodati, no, ipak ju je odlučio zadržati za sebe.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više