Biznis & tech

Ovo na snimci je leteći taksi. Njegovi tvorci se nadaju da će prvi komercijalni letovi krenuti 2025.

Uspješno su odradili let s brzinom od 100 kilometara na sat, a i izgradili su prvu tvornicu

Lilium, startup koji stoji iza ideje i izrade letećih taksija, uspješno je završio prvu fazu testiranja letova. Njihov prototip letio je brzinama većim od 100 kilometara na sat, pa se kompanija pohvalila novim videom. Uz prvi uspješni testni let, pohvalili su se i novom tvornicom od 3000 kvadratnih metara, smještenom kod njihovog sjedišta u Münchenu.

Lilium već godinama radi na letećem taksiju koji bi mogao vertikalno uzletjeti poput helikoptera, te kada postigne zadovoljavajuću brzinu, nastaviti let poput aviona. Prema tvrdnjama iz kompanije, prototip je bez problema obavio preko stotinu testova uzlijetanja. U objavljenom videu možemo vidjeti aviončić kako radi krug iznad polja, a u njemu se tada nije nalazio pilot, već su njime upravljali daljinskim putem.

Trenutno skupljaju investicije

Sljedeći korak je testiranje letova pri visokim brzinama. Liliumov taksi opremljen je s 36 električnih motora koji mu daju preko 2000 konjskih snaga, što bi mu trebalo omogućiti brzinu letenja preko 300 kilometara na sat. Moći će prevoziti do pet ljudi, a budući da je aviončić električan, neće proizvoditi štetne plinove. S jednim punjenjem, domet bi mu trebao biti oko 300 kilometara.

Kompanija i dalje planira komercijalnu uslugu do 2025. godine, a do tada se nadaju da će moći proizvoditi stotine ovakvih aviončića godišnje. Lilium planira otvaranje još jedne tvornice do 2025., pa će time otvoriti i 500 novih radnih mjesta. Inače, Lilium se sada nalazi u velikoj investicijskoj rundi u kojoj se nadaju prikupiti oko 500 milijuna dolara.