Ovo zvuči skroz bezazleno: Rusija za tri dana počinje testirati vlastiti internet

Vlada će moći svoje građana u bilo kojem trenutku odvojiti od ostatka svijeta

ZADNJA IZMJENA: lis 29, 2019
Foto: AFP

Kako bi se zaštitili od kibernetičkih napada, Rusi su se dosjetili stvoriti RuNet, svoju verziju interneta koju počinju testirati 1. studenog. Rusija je i ranije najavljivala da planiraju stvoriti vlastiti internet, a prvi test trebao se dogoditi u travnju, no on je odgođen. Takva testiranja će se ubuduće događati barem jednom godišnje, s ciljem stvaranja, kako kažu, održivog, sigurnog i potpuno funkcionalnog interneta.

Time je Rusija bliže stvaranju vlastitog neovisnog interneta. Ruski predsjednik Vladimir Putin je još u svibnju potpisao zakon kojim se omogućava stvaranje vlastite internetske mreže, što su na koncu odobrili i ruski zastupnici. Osnovan će biti i nadzorno-upravljački centar, koji će biti pod nadzorom ruske telekomunikacijske agencije Roskomnadzora.

Ovisnost o zapadnim kompanijama vide kao slabost

Agencija Roskomnadzor je po zakonu zadužena i za osiguravanje dostupnosti komunikacijskih usluga u Rusiji, čak i u ekstremnim uvjetima. U tim nekim ekstremnim uvjetima, agencija će moći potpuno onemogućiti internetski promet iz Rusije i u Rusiju, odnosno moći će ga samo zadržati u granicama Rusije. Rusija je već u lipnju zaprijetila blokiranjem devet najvećih VPN poslužitelja koji su odbili provoditi cenzuru koju nameće ruska vlada.

Rusija, odnosno ruska vlada, ovisnost svojeg IT sektora o zapadu vidi kao slabost, koju druge zemlje mogu iskoristiti kao oružje protiv Rusije. Istovremeno, ruska internetska infrastruktura će moći onemogućiti građanima Rusije pristup određenim internetskim stranicama. Na popisu ograničenih stranica se tako nalaze aplikacija za dopisivanje Telegram i poslovna društvena mreža LinkedIn.

Bilo kad se mogu odvojiti od ostatka svijeta

Sigurnosni stručnjaci, kako piše Forbes, tvrde da Rusija želi stvoriti sustav kojim bi se cijela Rusija mogla u bilo kojem trenutku odvojiti od globalnog interneta. Time bi se Rusija mogla u slučaju nekog većeg hakerskog napada kompletno odvojiti i zaštititi. Ruska vlada također može odrediti samo jednu uslugu kao problematičnu za kibernetičku sigurnost, pa primjerice u jednom trenutku posve onemogućiti pristup Twitteru ili Facebooku.

Kritičari tvrde da su ovi testovi ustvari dio šireg pokušaja izolacije Rusa i ruskih građana od okolnog svijeta i mogućeg utjecaja koji bi on mogao imati na Rusiju. Freedom On The Net, izvještaj koji izbacuje neprofitna organizacija Freedom House, tvrdi da su se internetske slobode u Rusiji srozavale šest godina za redom. Ističu više slučajeva blokiranja Telegrama, te ograničavanja internetske anonimnosti i istovremenog povećanja internetske cenzure.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program