Biznis & tech

Rimac u intervjuu za Bloomberg otkrio da će, iako grade tvornicu, i dalje ostati maloserijski proizvođač

U razgovoru su se dotakli i mogućnosti formiranja SPAC-a

28.06.2019., Sveta Nedelja - Premijer Andrej Plenkovic s ministrima posjetio tvrtku Rimac Automobili. Tvrtku su poisjetili i predstavnici tvrtki Porsche i Hyundai. Izjave za medije nakon zavrsenog sastanka. Mate Rimac.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što su Rimac Automobili jučer iznijeli svoje planove za gradnju svog Kampusa kod Svete Nedjelje, osnivač kompanije Mate Rimac porazgovarao je Bloombergom i odgovorio na neka bitna pitanja. Rimac je tako potvrdio da će unatoč činjenice da gradi prvu tvornicu automobila u Hrvatskoj, Rimac Automobili ostati maloserijski proizvođač automobila, s do 100 automobila godišnje.

Kako Bloomberg navodi, Rimac će ostati u ograničenim količinama kako ne bi postao konkurencija kupcima njegove tvrtke, među kojima je primjerice Porsche, koji stavlja sve veći naglasak na električna vozila. Kako je već poznato, Rimac Automobilima je temeljno poslovanje proizvodnja komponenti i tehnoloških rješenja za druge proizvođače, a ne sama proizvodnja električnih vozila.

Sada, ipak, promišlja o SPAC

Bloomberg je ovom prilikom podsjetio kako je Herbert Diess, izvršni direktor VW-a, u ožujku predložio da se Porsche i Rimac udruže u joint-venture, čime bi Rimac preuzeo Bugatti. Rimac bi prema Diessovoj ideji dobio većinski udio u novoj tvrtki. Rimac je tu mogućnost odbio. Premda rezultati poslovanja za 2020. godinu nisu revidirani pa time nisu niti javni, Rimac Automobili ističu kako su ostvarili snažan rast i da očekuju još veći rast i širenje u ovoj godini.

Razgovor se dotaknuo i mogućnosti izlaska na burzu preko SPAC-a, Special Purpose Acquisition Companyja, odnosno stvaranja nove kompanije koja bi skupila kapital izlistavanjem na burzi, kojim bi potom morala kupiti postojeću kompaniju. Sada se ispostavilo da Rimac o tome barem teoretski promišlja. “Ne bi mi bio dobar osjećaj. Dok svi skupljaju hrpe novca na taj način i možda nemaju toliko stvari za pokazati, substance, kao mi, da mi ostanemo iza njih bez kapitala, tako da naravno, provjeravamo tu mogućnost”, rekao je za Bloomberg.

Još krajem prošle godine, Rimac je u intervjuu za Financial Times rekao kako učestalo korištenje SPAC-ova može našteti industriji u kojoj posluje. “Menadžeri takvih specijaliziranih tvrtki ne snose istu odgovornost za potencijalne izglede za rast kompanije kao menadžeri koji skupljaju novac inicijalnom javnom ponudom (IPO) na tržištima dionica. Time se potiče bojazan od stvaranja balona”, rekao je tada za FT. Dodao je potom da kada oni uvrste dionice u burzovnu kotaciju, da žele pokazati brojke i da želi da se dionicama trguje na temelju činjenica, a ne nabrijavanja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu