Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Sve više kompanija investira u Bitcoin, ne samo Tesla

Premda je Tesla najglasovitije ime, popis kompanija koje investiraju je poduži

(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - US electric car maker Tesla on July 1, 2020 became the world's most valuable auto company by market value, surpassing Japan's Toyota after earlier overtaking conventional Detroit giants. Tesla's value reached $207.2 billion, according to Bloomberg, compared with Toyota's value of $201.9 billion. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Meitu, kineska kompanija koja stoji iza istoimene aplikacije za “proljepšavanje” selfija, posljednja je u nizu kompanija koje su investirale u Bitcoin. Meitu je kupio 15.000 jedinica Ethera i 379,1214267 jedinica Bitcoina u vrijednosti od 22,1 milijun, te 17,9 milijuna dolara, objavili su iz kompanije. Iz kompanije su također pojasnili kako su ove dvije investicije tek prvi korak u planu kupnje do 100 milijuna dolara u kriptovalutama, koji će financirati isključivo kroz svoje zalihe novce.

Meitu baš i nije nešto poznata aplikacija van Kine, no u Kini su prije desetak godina postali sinonim za aplikaciju za proljepšavanje, odnosno, za aplikaciju koja bi raznim filterima mijenjala izgled lica. No, kako su mobiteli u aplikaciju kamere s vremenom implementirali takve filtere, popularnost Meitua je jednostavno počela opadati. Dionice su im snažno opale, pa su s 18 hongkonških dolara 2017. godine, pale na današnju vrijednost od ispod tri hongkonška dolara.

Tesla je nedavno kupila Bitcoina za 1,5 milijardi dolara

U posljednjih nekoliko tjedana se sve više pisalo o investicijama kompanija u Bitcoin. Najistaknutija vijest bila je s početka veljače, kada je Tesla kupila 1,5 milijardi dolara u Bitcoinu, te najavila kako planiraju primati Bitcoin kao način plaćanja. Investicija u Bitcoin je za Teslu bila značajna, budući da je kompanija krajem 2020. godine izvijestila kako imaju nešto više od 19 milijardi dolara u gotovini i gotovinskim ekvivalentima.

Teslina investicija u Bitcoin bila je i sasvim logična, budući da je Elon Musk u posljednje vrijeme počeo sve snažnije zagovarati kriptovalute. Pozitivnim tvitanjem o Bitcoinu i Dogecoinu, Musk je izazvao veći interes za tim kriptovalutama, zbog čega im je vlastoručno znatno povećao vrijednost. Na svoju biografiju na Twitteru je dva tjedna prije Tesline kupnje Bitcoina dodao opis “#bitcoin”, što je podiglo vrijednost te kriptovalute za gotovo 20 posto. Musk je također bio sasvim jasan, pa je u svojem gostovanju na Clubhouseu rekao kako je on “zagovaratelj Bitcoina”.

Uz Teslu, značajne investicije u Bitcoin u posljednje vrijeme napravio je i Square, kompanija iza koje stoji osnivač Twittera Jack Dorsey. Krajem veljače, kupili su Bitcoina u vrijednosti 170 milijuna dolara, a iz kompanije su pojasnili kako im je Bitcoin samo jedna od investicija. Krajem 2020. godine, udio Bitcoina u imovini Squarea iznosio je oko pet posto.

MicroStrategy ima najviše Bitcoina

Tesla, ipak, nije kompanija s najvećim brojem Bitcoina. Ta titula pripada MicroStrategyju, koji trenutno ima preko 4,5 milijardi dolara u Bitcoinu. MicroStrategy je jedna od poznatijih platformi za poslovnu analizu, a s vremenom im je Bitcoin postao primarna rezervna imovina. Kao i Elon Musk, CEO MicroStrategyja Michael Saylor poprilično je otvoren oko svoje podrške Bitcoinu. Saylor je tako jednom prilikom izjavio kako u prosjeku kupuje gotovo 1000 dolara Bitcoina svake sekunde.

Saylor je i krajem listopada prošle godine na Twitteru napisao kako osobno drži 17.732 Bitcoina, što ga trenutno čini jednim od top 100 vlasnika Bitcoina na svijetu. Ta činjenica je poprilično ironična, budući da je Saylor 2013. godine izjavio kako je propast Bitcoina neminovna. No, Saylor je pojasnio zašto je odabrao Bitcoin, umjesto primjerice zlata kao rezervne imovine. “Povrat na investiciju u zlato nije se doimao niti približno atraktivnim kao Bitcoin. Ako u inflacijskom okruženju tražite ne-fiat derivat, logično je zaključiti kako bi Bitcoin bio ekvivalent digitalnom zlatu”, rekao je Saylor.

Ukupno, stranica Bitcoin Treasuries procijenjuje kako tvrtke drže oko 9 milijardi dolara u Bitcoinovima, dok Tesla i MicroStrategy drže oko 80 posto tog iznosa.

Kompanije su sve otvorenije prema kriptovalutama

Postoji niz razloga zašto su kompanije počele intenzivno ulagati u Bitcoin, a prvi od njih je taj što su osnivači ili direktori kompanija, poput Muska i Saylora, njegovi veliki zagovaratelji. Njihovo oduševljenje Bitcoinom je vjerojatno bilo dovoljno za uvjeriti ostatak uprave da bi trebali investirati u kriptovalute, premda Bitcoin možda nije niti blizu njihovog core businessa. Kako piše Barrons, druge kompanije poput BNY Mellona su poznate po rizičnim investicijama u nove tehnologije.

Infrastruktura oko Bitcoina je snažno narasla u usporedbi s time kakva je bila prije nekoliko godina. Trenutna infrastruktura sada sliči više na sustav koji se može pronaći i u ostatku svijeta financija. Velike kompanije poput JPMorgan Chasea nude i mogućnost osiguravanja kriptovaluta.

Vlade diljem svijeta su također otvorenije i s jasnijim pravilima prema Bitcoinu i drugim kriptovalutama, što je i jedan od glavnih razloga zašto su u BNY odlučili investirati. Kriptovalute su također svestrane, odnosno, kompanijama mogu služiti za razne namjene. Uz prvotnu namjenu za lakše slanje novaca bez posrednika, postoje i takozvani stablecoins, kriptovalute koje bi trebale biti stabilne, odnosno, one koje ne bi trebale biti podložne fluktuacijama cijene. Njihova vrijednost se veže za stvarnu imovinu, ili fiat valutu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više