Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

U čemu je točno problem s našom zemljom? Pročitajte komentare ispod teksta o Rimcu u FT-ju i usporedite ih s bilo kojima kod nas

Uzeli smo si malo vremena i izvukli reakcije čitatelja na Matu vani i kod nas

Krajem studenoga Financial Times objavio je euforičan tekst o Mati Rimcu. Usporedili su ga s Elonom Muskom, prepričali njegovu biografiju, objasnili kako mijenja autoindustriju. O tom članku pisalo se u gotovo svim medijima, no tek jučer je Nenad Bakić primijetio vrlo interesantnu stvar; hajmo usporediti komentare koje su ljudi pisali ispod FT-jevog članka s komentarima ispod bilo koje objave o Mati u Hrvatskoj.

Zbilja, čitatelji Financial Timesa unisono komentiraju kako je priča briljantna, hvale FT na tako dobrom izboru, mole za još, viču da je Rimac genij. Ljudima se osobito dopalo što protagonist ne dolazi iz Copenhagena, Zuricha, Berlina, Londona ili Pariza; to što je iz Zagreba jedan čitatelj komentirao je tezom kako “daje malo nade u budućnost Europe”.

A onda smo se prisjetili ožujka ove godine, kad je Mate Rimac izazvao senzaciju u Ženevi, na predstavljanju novog auta kompletno dizajniranog i napravljenog u Hrvatskoj. Tada smo si uzeli vremena i iščitali otužne reakcije ispod članaka o tome na Telegramu i ostalim portalima. Pronašli smo ovo:

Čitatelj zabrinut za likvidnost kompanije Rimac automobili.


Ovaj gospodin Rimcu je odmah dao do znanja da nije ni potencijalni kupac. Cijeni svoj novac, ne voli hodati i neće mu dati ni kune.


Korisnik Facebooka totalno se kuži u industriju pa nam je svima sve objasnio.


Ovom je sad stvarno dosta bedastoća pa je odlučio istupiti.


No, ima i konstruktivnih preporuka. Treba nam još jedan auto srednje klase.


U medijima nedostaje fashiona.


Dobronamjeran tip upozorava potencijalne kupce da, iz nekog razloga, neće moći u Zadar.


Prvi put prava istina.


Citirani gospodin nije uspio u jednom komentaru obrazložiti čuvenu frazu o autima kojima bi jedina svrha trebala biti da nas prevezu od točke A do točke B. Pa si je uzeo vremena za još jedan komentar i elokventno ju je kontekstualizirao.


Gospođa koja, ispravno, na članku o auto sajmu ukazuje na prave probleme.