Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Wall Street potonuo. Ulagače prestrašili omikron i nove poruke o inflaciji

Zabrinula ih je poruka predsjednika američke središnje banke

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 29: People walk along Wall Street in the financial district of Manhattan on September 29, 2021 in New York City. Following Tuesday's losses and a decline in technology stocks, markets gained ground Wednesday morning with both the Nasdaq and the Dow in positive territory.   Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke središnje banke o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante koronavirusa u SAD-u. Dow Jones oslabio je 461 bod ili 1,34 posto, na 34.022 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,18 posto, na 4.513 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 posto, na 15.254 boda.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1,9 posto. No, u drugom dijelu trgovanja indeksi su izgubili sve te dobitke i zabilježili oštar pad drugi dan zaredom.

Prvi slučaj omikrona u SAD-u

Ulagače je pokolebala vijest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom koronavirusa u SAD-u kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike. Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

„Pokušali smo u srijedu kupovati, nakon oštrog pada cijena dionica dan prije, no nakon vijesti o omikronu u SAD-u tržište je ostalo bez vjetra u jedrima”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Zabrinjavajuće poruke Feda

Ulagače je dodatno pokolebao predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, koji je u drugom danu izvještavanja Kongresa o gospodarskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovici iduće godine.

Wall Street je već dan prije oštro pao nakon što je Powell naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

Europske burze skočile

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

„Tržište je zabrinuto zbog dvije stvari. Zbog omikron varijante, koja bi mogla biti otporna na postojeća cjepiva, i verbalno oštrijeg Powella nego što se očekivalo”, kaže Zaccarelli.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 posto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,47 posto, na 15.472 boda, a pariški CAC 2,39 posto, na 6.881 bod.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više