Komentari

Zagreb, nakon Bandića, netko treba potpuno raskopati i nanovo složiti. Je li to itko u stanju?

Za novog gradonačelnika ostaje ključni rebus kako rastaviti cijelu Bandićevu stranački heterogenu kliku

Bandić je svoju paukovu mrežu pleo čineći 'usluge' nekad SDP-ovcima, a kasnije HDZ-ovcima. Za svaki slučaj omastili bi se i HSP-ovci, HSLS-ovci i ponešto iz svakog drugog tabora, barem nećak ili ljubavnica. A o njegovoj vlastitoj stranci 365 da se i ne govori. Zato bi bilo najbolje primijeniti crno-bijelu tehniku: otpusti sve i zapošljavaj ponovno...

Je li netko ikad čuo kakva je stranačka struktura ljudstva recimo u Plivi, Atlantic grupi, Orbicu, Lidlu ili Rimac Automobilima? Normalno da nije, a i neće, jer to je za poslovanje potpuno nebitno. Niti bilo koga u upravama zanima tko od zaposlenika za koga glasa, ni je li eventualno upisan u koju političku stranku. Poslodavca interesira tko što zna i može, kakve škole i reference ima, i tako zapošljava.

Kad mu treba vrstan matematičar, Mate Rimac sigurno ne pita kandidata je li član HDZ-a, SDP-a ili Domovinskog pokreta, niti to želi znati. Vjerujem da bi crko od smijeha da mu neki precizni automehaničar u poslovnom životopisu napiše da je prije radio u Škodi, a da se dodatno kalio u HDZ-u na Peščenici.

Svima je, naravno, poznato da potpuni obrat vrijedi za državne tvrtke i pravne osobe čiji su osnivači općine, gradovi i županije. Tamo se točno zna tko je čiji, tko je koga zaposlio i kojom se ključnom stranačkom iskaznicom mahalo. U tome Bandićeva gradska uprava i Zagrebački holding nisu nikakva iznimka, ali je taj moralno zazorni, općehrvatski korupcijski standard podignut na četvrtu potenciju. Jao si ga zato svakome tko u svibnju bude pobijedio na izborima za gradonačelnika Zagreba.

Silne stranačke naplavine

Mnogi poslije Bandićeve smrti s pravom upozoravaju kako će se sretnom nesretniku na glavu sručiti golemi i još potpuno nezbrojeni dugovi Zagreba. Zatim diluvijalni nered u svemu što organizira Grad, počevši od smeća do javnih nabava. Pa onda potres i obnova. Pa redom.

Ali sve bi to bio baš mačji kašalj da nije tih silnih stranačkih naplavina u administraciji, gradskim tvrtkama i ustanovama, te bandićevske totalne klopke čiji razmjeri sežu dotle da zaposlenika bez jasnog političkog atesta jedva da uopće ima. Stranački ljudi sjede u zagrebačkim nadzornim odborima, u 27 gradskih ureda i u kancelarijama, u muzejima, školama i bolnicama, voze tramvaje i gazduju u Zagrebparkingu. Svi koeficijenti su lijepo pokriveni.

Jer Bandić je svoju paukovu mrežu pleo čineći ”usluge” nekad SDP-ovcima, a kasnije HDZ-ovcima. Za svaki slučaj omastili bi se i HSP-ovci, HSLS-ovci i ponešto iz svakog drugog tabora, barem nećak ili ljubavnica. A o njegovoj vlastitoj stranci 365 da se i ne govori. Zato bi bilo najbolje primijeniti crno-bijelu tehniku: otpusti sve i zapošljavaj ponovno. Samo to je, dakako, nemoguće.

Revanšisti, krvnici i apsolutisti

Pa za novog gradonačelnika ostaje ključni rebus kako rastaviti cijelu tu stranački heterogenu kliku – koju su ujedinili interesi i poslušništvo gazdi Bandiću – razglobiti je, anulirati i odbaciti u staro željezo kako bi se gradski aparat postavio na zdrave noge.

To jest, točno kao i u privatnom sektoru: znaš najbolje računovodstvo? Poznaješ do kosti zakone, pravila službe, menadžerski nauk, ekološke propise, odnosno bilo što zbog čega te na određenom mjestu trebamo? Imaš najbolje rezultate? Nisi nikad ni u čemu uhvaćen? Onda fino. Svi drugi polako van zajedno s pripadajućim stranačkim pedigreom. I tko se ubuduće ikad pozove na stranku, Plenkovića i Tuđmana ili Račana i Grbina – ide odmah na disciplinski.

No da, jasno, onaj tko moguće bude tako postupao bit će proglašen odvratnim revanšistom, krvnikom, apsolutistom i Pinochetom. Pučko pravobraniteljstvo neće dizati glavu od pritužbi. Vadit će se teške socijalne prilike, mobing, braniteljske zasluge, seksizam, bilo što. Ali nema druge. Nema i nema.

HDZ-ovci u Gradu

Ovaj grad, naime, jednostavno treba potpuno raskopati i nanovo složiti jer skoro 14 milijardi proračuna može se i mora staviti pod kontrolu i oploditi tu gomilu para suvislim gospodarenjem. A vidi ovo.

Na visokim mjestima pod kapom Grada Zagreba sjede, upravljaju i odlučuju deklarirane stranačke formacije, a ne profesionalni meštri i stručnjaci. Iz HDZ-a Ante Janko Bobetko, Željko Jurčević, Ante Plazonić, Bernard Mršo, Ile Baković, Ivana Milas, Ivana Portolan Pajić, Ivona Ilijaš, Zlatko Makar, Goran Hanžek, Dražen Markota, Mario Župan, Nikola Mijatović, Stanko Grčić, Zdravka Ramljak, Robert Pavičić, Neven Viduka, Goran Kršnjavi, Kruno Gašparić i niz drugih uključujući i neke supruge HDZ-ovaca.

Kako raskovati Zagreb?

Iz SDP-a su na raznim mjestima zaposleni Sanja Ožić, Branko Kolarić, Denis Hrestak, Dinko Herman, Jasna Lesički, Dubravko Peroš, Goran Petrović, Marijan Pilaš, Marijana Prevendar, Vesna Jakas, Nikola Peruničić itd. Niz zaposlenika iz administracije ušlo je u Bandićevu stranku, a komad ”lena” pripao je i drugim političkim naljepnicama.

Ako netko vjeruje da će u bijelim rukavicama dovesti u red tu strukturu da se bavi poslom za koji je lijepo plaćena, grdno se vara. Zagreb je okovan ovom primarnom korupcijom i mora se raskovati. Iako ne bih bila u koži onoga tko je možda namislio da u to krene.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu