Bio sam na odličnom Mikser Festivalu u Beogradu: ovo su fenomenalne izložbe, koncerti i tulumi koje ste propustili

Legendarni festival je preuzeo cijeli kvart Savamala i oduševio me

FOTO: Luka Trajković/Mikser.rs

Kad god odem u Beograd, a idem relativno često, barem dvaput godišnje, uvijek to činim s nekim jasnim ciljem i planom, poslovnim i inim – i gotovo se uvijek taj plan preokrene ili izjalovi, ali na dobar način. Stvar je u tome što je prijestolnica susjedne nam zemlje beskrajno zanimljiv grad, pogotovo u ovo doba godine.

Nominalno sam došao pogledati i popratiti sedmo izdanje Mikser Festivala, jednog od najvažnijih događanja u regiji posvećenih tzv. kreativnim industrijama, odnosno tržišnim praksama poput dizajna i arhitekture, ali i glazbe, gastronomije, itd. To sam i učinio, ali sam istodobno doživio još toliko toga, primjerice fenomenalan koncert Mudhoney o kojem ste već imali prilike čitati, a sada žurim završiti ovaj tekst kako bih stigao na hepening mladog umjetnika Slobodana Stošića, koji će nam predstaviti nešto što se zove beogradski “Muzej mokraće”. Ili tako nekako.

Mikser Festival organizira istoimena udruga čiji su osnivači supružnici Maja i Ivan Lalić, arhitektica i producent koji su udružili snage u širenju svojih izvornih praksi. Mikser kao multidisciplinarna platforma i mali-veliki godišnji festival promatra inovativne i kreativne djelatnosti u komercijalnom kontekstu, ispitujući njihov tržišni potencijal s ciljem kontinuirane integracije regije u poslovnom i ekonomskom smislu. No, Mikser nije za biznis pod svaku cijenu – naglasak je na razvijanju manjih, izvedivih projekata u području industrijskog i produkt dizajna, produkcije relevantnih događanja u kulturi i slično. Sve te aktivnosti Mikser Festival i sjedište udruge – Mikser House u gradskoj četvrti Savamala – okupljaju poput kišobrana, dajući im zajedničku koherenciju te ujedinjeni regionalni identitet, koji se pak zasniva na bogatstvu različitosti i prožimanju raznovrsnih utjecaja.

mikser_01
Dnevna atmosfera u Ulici braće Krsmanović Luka Trajkovic/Mikser.rs

Izložbe mladih balkanskih dizajnera

Središnje točke ovogodišnjeg programa u području dizajna svakako su bile revijalne izložbe Ghost Project i Young Balkan Designers, koje iz godine u godinu uspijevaju okupiti ono najbolje od regionalne produkcije dizajna mlađih autora, s naglaskom na produkt dizajn, no s vratima otvorenima i za druge sfere oblikovanja. Young Balkan Designers je pritom putujuća izložba koju od ove godine organizira agilna i već dobrano uhodana mreža Balkan Design Network, čije su osnivačice, pored samog Miksera, udruge Hrvatsko dizajnersko društvo i makedonska Public Room iz Skoplja.

Koliko sam upućen, riječ je o prvom zaista odlučnom pokušaju umrežavanja dizajnerskih praksi iz regije, jer se napokon logično shvatilo da bolja budućnost leži u ponovnom međusobnom povezivanju i suradnji. Pragmatično gledano, pojedina tržišta svih bivših jugoslavenskih republika naprosto su premala da bi održala proizvodnju koja zahtijeva dugoročna ulaganja, ne samo kapitala, da bi ostvarila dobit, ali i društvenu korist.

Postav This Town Needs Posters Milica Drinic/Mikser.rs

Zahvaljujući intenzivnom umrežavanju, odaziv na obje izložbe bio je i više nego dobar. U atraktivnom izložbenom prostoru Dizajn Haba u Travničkoj ulici zablistali su neki od hrvatskih predstavnika – This Town Needs Posters, produktivni zagrebačko-sisački duo kojeg čine Sven Sorić i Hrvoje Spudić, posvećeni analognom dizajniranju i otiskivanju plakata za različite sadržaje, uglavnom glazbene. Primijetili smo i vrlo zanimljive drvene igračke riječkog dizajnera i zagrebačkog studenta Nike Crnčevića, kao i zgodan i praktičan stolić za kavu Vedrana Ercega, te stolac Tvrtka Bojića, i još mnogo toga. U Dizajn Habu su se pored izložbi dešavale i različite prezentacije, rasprave i predavanja gostiju festivala, poput nizozemskog kustosa i dizajnera Jana Boelena i posjetitelja sa sveučilišta Poly U u Hong Kongu.

mikser_06_luka_trajkovic
Radionica za djecu Luka Trajković/Mikser.rs

Savamala – najosebujnija četvrt Beograda

Centar dnevnih i noćnih zbivanja je Savamala, jedna od najstarijih beogradskih četvrti, otprilike omeđena Brankovim mostom i Karađorđevom ulicom, te Ulicom Gavrila Principa. Smještena u blizini jedne od beogradskih rijeka, kako joj i samo ime kaže, Savamala je prepuna austrougarskih građevina zapuštenih fasada, u kojima posljednjih godina međutim buja fascinantan kulturni život. Organizatori Miksera odabrali su živahnu Ulicu braće Krsmanović za smještaj Mikser Bazara, osebujnog uličnog sajma na kojem su različiti izlagači predstavljali svoje proizvode, od predmeta i odjeće do plakata i ilustracija, ali i hrane i raznih drugih stvarčica.

mikser_04

Da nije srednjeeuropske arhitekture, osebujna atmosfera prije bi nalikovala nekom dinamičnom gradu Bliskog Istoka, sa svim bojama, mirisima, zvukovima i zavodljivim slikama. U pozadini neprekidno svira nenametljiva živa muzika, sve je puno pasa, mačaka i šareno odjevenih ljudi, a na dnu ulice, u kafiću Dvorištanec, za ranog popodneva raja već ispija prva piva ili koktele.

Navečer se svi sele u Kulturni centar Grad na suprotnom kraju ulice ili pak na malu livadu ispred Mikser Housea, preko puta monumentalne stare zgrade Geozavoda, u kojoj je prije Drugog svjetskog rata bila smještena Beogradska zadruga, odnosno burza. Donedavno ruinirana zgrada je zadugo bila potpuno prazna, a prije nekoliko godina u njoj je održano vrlo uspjelo izdanje Oktobarskog salona, najveće izložbe suvremene umjetnosti u Srbiji. Međutim, impresivnu građevinu su sredili i potpuno preuredili strani investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u sklopu kontroverznog projekta Beograd na vodi, s konačnim ciljem potpune preobrazbe Savamale i okolice, ali u elitnu četvrt namijenjenu onima koji si ju mogu priuštiti, i to bez konsenzusa između lokalne vlasti i građana po pitanju većine aspekata projekta.

Dobar provod daleko se čuje

To je još jedan razlog zbog kojeg je Mikser Festival silno važno događanje za neposrednu zajednicu i Beograd u cjelini, jer pokazuje da je praktički ni iz čega moguće kreirati relevantnu kulturu, a postojeću gradsku infrastrukturu koristiti kao vrijedan resurs u izgradnji novih i suvremenih načina života.

U glazbenom programu uhvatili smo sinoćnji koncert najnovije beogradske atrakcije Artan Lili, interesantnog i plesnog indie benda čije pravo vrijeme tek dolazi, kao i naših The Beat Fleet koji su uoči objavljivanja novog, šestog po redu studijskog albuma, i susjednoj publici pokazali da nipošto nisu izgubili na oštrini, kako im neki spočitavaju. Bila je to sjajna svirka uigrane grupe, itekako svjesne svoje snage i pozicije na sceni. Nastupili su i electro-rockeri Darkwood Dub, miljenici lokalne ekipe koji sinoć ipak nisu isporučili svoj najbolji koncert, ali su ipak dojmljivo otpratili noć i nas putnike namjernike nazad u iznajmljeni stan.

Artan Lili
Artan Lili Luka Trajković/Mikser.rs

Mikser Festival traje još danas, kada će se sigurno dogoditi još pokoje iznenađenje, a naša je dužnost, uostalem, da u prijateljskom duhu dostojno zaokružimo priču. Na koncertu ili na izložbi, na livadi ili u rijeci – vidjet ćemo!