U Zagrebu upravo otvorena fenomenalna izložba afričkih političkih plakata

Plakati su posvećeni Mandeli, a ovo je prvi događaj dosta zanimljivog Tjedna Afrike

Međunarodna izložba plakata “Mandela Poster Project”, s 95 plakata dizajnera kojima slave život Nelsona Mandele i njegov doprinos čovječanstvu, otvorila se ovog tjedna u Gliptoteci HAZU, čime je počeo Tjedan Afrike u Zagrebu.

Izložbu je potaknula skupina dizajnera iz Južnoafričke Republike, koji od 2013. prikupljaju plakate iz cijelog svijeta koji ovjekovječuju život ovog najpoznatijeg borca protiv apartheida. Grafički dizajneri iz više od sedamdeset zemalja poslali su u samo dva mjeseca više od 700 plakata, a izabrano je njih 95. Prvi put ti su plakati predstavljeni u Južnoafričkoj Republici, a tijekom prošle i ove godine na još 15 lokacija diljem svijeta.

“Mandela je ovjekovječen na plakatima koji ga prikazuju u različitim pristupima. Na onim plakatima koji ovjekovječuju njegovo lice, crte lica su pojednostavnjene i svedene na minimum, a u slučajevima gdje se Madibu prikazuje uz neki znak, primjerice afrički kontinent, oboje su nedvosmisleno prepoznatljivi”, najavili su iz ULUPUH-a koji s udrugom Dyalli organiziraju tu izložbu.

Radovi iz cijelog svijeta

Jedan plakat domišljato koristi kartu Afrike kako bi se prikazalo Mandelino lice, dok druga dva prikazuju lice legendarnog državnika sastavljeno od riječi poput sloboda, nada i demokracija. U velikom broju slučajeva simboli poput golubice, slomljenih zatvorskih rešetki i ptičjih krletki se koriste kako bi se dočarale ideje povezane s Mandelinim likom i djelom poput mira, slobode i pravde, dodaje se.

POSTAV MPP-A U CAPE TOWNU
POSTAV MPP-A U CAPE TOWNU Facebook

Izložit će se radovi iz Argentine, Australije, Bahreina, Belgije, Bolivije, Bocvane, Brazila, Demokratske Republike Kongo, Danske, Egipta, El Salvadora, Francuske, Grčke, Hondurasa, Indije, Irana, Izraela, Italije, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kine, Kolumbije, Kube, Litve, Malezije, Meksika, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Tajvana, Trinidada i Tobaga, Ujedinjenog Kraljevstva, Venezuele, Zimbabvea i, naravno, Južnoafričke Republike.

Nelson Mandela najčešće se jednostavno opisuje riječima “sloboda, mir, pravda, čovječnost, Afrikanstvo, anti-Apartheid, otac nacija, oprost”. Njegova je biografija nezaobilazan dio udžbenika iz povijesti, a o tome kolika je postao globalna ikona govori i podatak da je, nakon Coca-Cole, njegovo ime najprepoznatljiviji međunarodni brend.

Afrička glazbena tradicija

Zbirku njegovih plakata kupila je Južnoafrička agencija za standarde, u sklopu koje djeluje i južnoafričko tijelo za promicanje dizajna, Institut za dizajn, a projektom su se prikupila sredstva za Zakladu dječje bolnice Nelson Mandela. S obzirom na visoku kvalitete pristiglih radova, upravo se radi na ograničenom izdanju publikacije koja će prikazati 365 plakata. Projekt “Mandela Poster Project” podupire i Međunarodna udruga nacionalnih dizajnerskih asocijacija i službeno je priznati projekt programa World Design Capital Cape Town 2014.

Izložbu u Gliptoteci, koja će biti otvorena do 30. svibnja, prati izložba “TTF – Mandela. Ideja. Proces” studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 20. do 25. svibnja.

Tjedan Afrike, koji će trajati do 24. svibnja, donosi predavanja o afričkim glazbenim tradicijama, panel o odnosu Europe prema imigrantima iz Afrike, radionicu “Senegalski Sabar: ritmovi Mamadoua Ablaysija Seydija“, koncert afričke glazbe i “Afričku bajku”, glazbeno-dramski performans za djecu.