Bob Dylan prodao je jučer svoj osobni arhiv za 20 milijuna dolara

Arhiv je kupilo jedno sveučilište, a uključuje pjesme, fotografije i štošta drugo

FOTO: wikipedia

Bob Dylan prodao je Sveučilištu u Tulsi svoj arhiv nota, riječi pjesama, pjesme, umjetnička djela i fotografije. Dylanovo blago bit će dostupno studentima i stručnjacima, a jedan dio akvizicije bit će izložen na nekoj od budućih izložbi koje se planiraju.

Niti fondacija niti sveučilište nisu htjeli otkriti koliko su platili za Dylanovu kolekciju, ali list New York Times, koji je dobio ekskluzivni uvid u materijal, procijenio je da je kolekcija vrijedna negdje između 15 i 20 milijuna dolara.

Pola stoljeća karijere

Kolekcija od čak 6.000 artefakata pokriva gotovo cijeli tijek Dylanove pedesetipetogodišnje karijere, a veći dio tih predmeta bio je javnosti dosad nepoznat. Kupila ju je Fondacija George Kaiser, a sadržava i kazete cijelokupnog Dylanovog glazbenog kataloga ukljućujući i stotine sati video materijala.

Dylanov arhiv, koji se od srijede nalazi u vlastištvu Sveučilišta u Tulsi, uključuje i dvije bilježnice s riječima pjesama s njegovog kultnog albuma Blood on the Tracks. Osim toga, u njemu se nalaze i rukom pisane riječi pjesme Chimes of Freedom koje je 1964. godine zapisao na komad WC papira. Usto, arhiv sadržava i korespondenciju koju je poznati glazbenik vodio s pjesnikom Allenom Ginsbergom.

Nevjerojatno vrijedni predmeti

“Drago mi je što je arhiv koji sam punio čitavo ovo vrijeme konačno pronašao doma i što će stajati pored radova Woodyja Guthrieja“, poručio je poznati pjevač referirajući se na činjenicu da Sveučilište u Tulsi posjeduje i arhiv folk pjevača koji je utjecao na njegovu ranu fazu. “Mislim da to ima smisla i shvaćam to kao veliku čast”, napisao je u svom priopćenju Dylan.

Bez obzira na to što se Bob Dylan često naziva glasom svoje generacije zahvaljujući poglavito glazbi koju je stvarao tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, poznati glazbenik većio dio svog života čuvao je svoje privatne stvari za sebe. Zato one danas, pojave li se na nekoj aukciji, postižu nevjerojatno visoke cijene.

Rukom pisani primjerak njegove pjesme Like a Rolling Stone prodan je, primjerice, pred dvije godine u New Yorku za vrtoglavih 2 milijuna dolara, dok je njegova električna gitara na kojoj je svirao 1965. na Newport folk festivalu pred tri godine prodana za milijun dolara.