Nastavlja se saga oko riječkog HNK-a. Zamjenica gradonačelnika: 'To nisu bili politički pritisci, nego razmjena informacija'

'Riječ je o normalnoj razmjeni mišljenja i stavova Grada Rijeke, kao osnivača Kazališta, sa svojim predstavnicima u Kazališnom vijeću', tvrdi dogradonačelnica Krpan

30.08.2022., Zagreb - U Hrvatskom Narodnom Kazalistu predstavljen je Festival svjetskog kazalista koji se odrzava od 7. do 30. rujna. Dubravka Vrgoc Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Odluka o imenovanju Dubravke Vrgoč novom intendanticom HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, po riječima zamjenice riječkog gradonačelnika Sandre Krpan, usvojena je procedurom koja nije sporna unatoč činjenici da nije ispoštovan raniji zaključak prema kojem, ako se Kazališno vijeće ne usuglasi oko kandidata, mora biti raspisan novi natječaj.

U razgovoru za Telegram Krpan je ustvrdila kako pozivi na razgovore članova Kazališnog vijeća uoči donošenja odluke o preporuci ne predstavljaju oblik političkog pritiska. Neslužbenu informaciju da je kandidatu Draženu Siriščeviću – čija je prijava, uz onu Ane Vilenice, u prvom krugu glasovanja dobila dva glasa Kazališnog vijeća dok je ona Dubravke Vrgoč ostala bez ijednog glasa – nudila da odustane od kandidature u zamjenu za “utješnu poziciju” ravnatelja Opere, nije otvoreno potvrdila, ali ni opovrgnula, već je kazala da “takve pozicije u kazalištu može nuditi samo intendant”.

Zaključak Vijeća je jasan, ali…

U nastavku “afere Vrgoč”, drugu najvažniju osobu Grada Rijeke upitali smo za legitimnost procedure prema kojoj je Kazališno vijeće riječkog HNK-a postupilo suprotno vlastitom, jednoglasno usvojenom zaključku te, umjesto da zbog odsustva jednoglasne odluke o kandidatu raspiše novi natječaj, gradonačelniku Marku Filipoviću predložilo dva umjesto propisanog jednog kandidata za intendanta nacionalnog teatra.

Naime, prema zapisniku 59. sjednice Vijeća, nakon proučene dokumentacije prijavljenih kandidata, Kazališno je vijeće dobilo rok do 15. siječnja 2024. gradonačelniku predložiti jednog kandidata za intendanta. Prema tada usvojenom zaključku, “u slučaju da se Vijeće ne usuglasi oko prijedloga, natječaj se poništava i raspisuje novi”.

Krpan, međutim, tvrdi kako to ne znači da procedura nije ispoštovana. “Procedura je ispoštovana, unatoč tome što Vijeće nije predložilo jednog, već dva kandidata. Gradonačelnik je dobio zaključak oko kojeg su se usuglasili članovi Kazališnog vijeća i na temelju tog zaključka te ponuđenih programa kandidata, donio je odluku o izboru”, ustvrdila je dogradonačelnica.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

I koordinacija bez mrlje

“Kazališno vijeće uputilo je programe kandidata Gradu Rijeci, a s obzirom na to da je donijelo zaključak u kojem se navodi da je dvoje kandidata ostvarilo izjednačen broj glasova te da se predlaže gradonačelniku da donese odluku, gradonačelnik se, u donošenju odluke, sa svojim suradnicima oslonio na ponuđene programe”, nastavlja Krpan.

Činjenicu da je gradonačelnik Filipović tu odluku donio uvidom u programe kandidata – iako su uvid u njih trebali imati samo članovi Kazališnog vijeća – Krpan objašnjava tvrdnjom da su ustanove dužne obavijestiti osnivača o održavanju sjednica upravnih vijeća, dnevnom redu, ali i upoznati nadležni gradski odjel sa svim materijalima vezanima uz sjednice.

Po njezinim riječima, način praćenja i koordiniranja rada korisnika, “u ovom konkretnom slučaju ustanove HNK Ivana pl. Zajca, propisan je Uputom o suradnji između Grada Rijeke i korisnika”.

Samo ‘razmjena informacija’

Na pitanje je li točno da je prije otvaranja natječajne dokumentacije na odvojenom sastanku kandidatu Draženu Siriščeviću ponudila mjesto ravnatelja Opere odustane li zauzvrat od kandidature, Krpan odgovara tvrdnjom kako “mjesta ravnatelja svih ansambala unutar Kazališta može nuditi samo intendant jer ravnatelje na tim mjestima imenuje intendant po pozivu ili temeljem natječaja”.

Za navodne političke pritiske Grada Rijeke prema članovima Kazališnog vijeća, o čemu je prošli tjedan za Telegram progovorio bivši član KV-a Branko Mijić, Krpan tvrdi kako je je riječ o “razmjeni informacija”.

“U funkciji zamjenice razgovarala sam s predstavnicima Grada Rijeke u KV. Na taj razgovor i mene i predstavnike Grada u Kazališnom vijeću obvezuje Statut Kazališta i Uputa o suradnji između Grada Rijeke i korisnika, a koja se tiče svih ustanova kojima je Grad Rijeka osnivač, kao i trgovačkih i komunalnih društava kojima je Grad Rijeka većinski vlasnik”, tvrdi.

Nisu pritisci već uobičajena praksa

Kako je rekla, razgovor na koji je Grad zvao članove Vijeća “sa željom da ih upozna s mišljenjem osnivača o izboru intendanta” normalna je razmjena mišljenja, informacija i stavova Grada Rijeke, kao osnivača Kazališta, sa svojim predstavnicima u Kazališnom vijeću. “Kako drugačije razmijeniti mišljenje i informacije sa svojim predstavnicima u KV-u osim razgovorom?” pita nas Krpan.

Pozivajući se na razmjenu informacija – kao na uobičajenu praksu, a ne pokušaj utjecanja na članove Kazališnog vijeća – objašnjava i prenošenje informacija, dobivenih od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, o navodnim financijskim malverzacijama Dražena Siriščevića u vrijeme dok je bio ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

“U suprotnom, nejasno je zašto bi uopće Grad Rijeka imao svoje predstavnike u upravnim vijećima. Ako netko razmjenu informacija smatra ‘pokušajem utjecaja’ ili pak ‘političkim pritiskom’, onda na posve različite načine definiramo pojam ‘razmjene informacija'”, zaključuje Krpan.