Četvrti dio velikog Telegramova serijala o povijesti hrvatskih crtića objavljujemo večeras u 20:30

Stižemo do devedesetih koje su gotovo uništile hrvatsku animaciju

Stigli smo do četvrtog nastavka našeg velikog serijala o povijesti animiranog filma u Hrvatskoj. U prvom nastavku saznali smo kako je jedan emigrant iz Rusije pokrenuo proizvodnju animiranog filma u Hrvatskoj, a u drugom nastavku kako je mala ekipa animatora s Goljaka uspjela osvojiti Oscara.

Treći dio je pokrio uvjerljivo najuspješnije godine hrvatske animacije. Kasnih osamdesetih, uoči raspada bivše države i ratnih razaranja, u Zagrebu su u koprodukciji s inozemnim, prekooceanskim studijima stvoreni prvi dugometražni crtani filmovi u Hrvatskoj: “Čudesna šuma” i “Čarobnjakov šešir”, a potom i još jedna vrlo uspješna animirana televizijska serija – “Mali leteći medvjedići”, koja se proširila u stotinjak zemalja diljem svijeta.

U četvrtom nastavku, koji objavljujemo večeras u 20:30, bavimo se devedesetima, kada se sve naglo promijenilo. Cijela scena se sunovratila. Devedesetih godina Zagreb filmom konačno je zavladala kriza, kao što su rat i pretvorba političko-ekonomskog sustava izmijenili sudbine mnogih drugih kulturnih institucija i njihovih protagonista, najblaže rečeno. Trebalo je vremena da Zagreb film prevlada mnoge financijske, ali i koncepcijske probleme.