Izgleda da je Marilyn Monroe imala zanimljive odnose s režiserima. Neke je mrzila, a druge je vukla u krevet

Od Wildera do Langa, ovo su filmaši koji su se borili s problematičnom glumicom

Marilyn Monroe bila je utjelovljenje prave holivudske zvijezde. Bila je glumica, pjevačica i model, no najviše od svega bila je pop ikona. Monroe je bila poznata po svojim komičarskim vještinama pa je postala jedna od najvećih filmskih zvijezda 50-ih i ranih 60-ih. Nakon njene smrti 1962. koja je bila posljedica predoziranja mediji su je pretvorili u mit koji je djelovao više kao plod nečije fikcije nego stvarna filmska zvijezda.

Pravim imenom Norma Jean Baker, alias ove glumice stvoren je negdje oko 1946. Svoj izgled kompletirala je transformacijom u platinastu plavušu, koju su mnogi tadašnji kritičari opisivali kao pomalo vulgarnu, no prava istina je bila ta da je Monroe bila obožavana od strane muškaraca zbog svog seksepila.

Angažirala je Paulu Strasberg koja ju je podučavala glumi i ona ju je pratila na svakom filmskom setu, što je često izluđivalo redatelje. No svaki redatelj s kojim je radila, od Billya Wildera do Georgea Cukora, na neki način je oblikovao njenu ličnost. U filmu “Gentlemen Prefer Blondes” vidimo je kao pretjeranu, gotovo burleksnu feminističku personu. “The Misfits” je prikazuje kao pomalo djetinjastu i ranjivu osobu, a u “Niagari” je prava fatalna žena.

Njeni odnosi i konstantne borbe s holivudskim filmašima su obilježile njenu karijeru, a mi vam donosimo popis 10 najvažnijih redatelja s kojima je surađivala.

1. Billy Wilder

billy wilder

Filmovi: “The Seven Year Itch” i “Some Like It Hot”

U oba Wilderova filma Marilyn glumi vesele i pomalo naivne likove. No redatelju nije bilo lako raditi s njom. Bila je poznata po tome da nije mogla upamtiti svoj tekst, što je Wildera toliko izluđivalo da joj je slagao kartice s tekstom i stavljao iza kamere dok je snimala. Godinama kasnije izjavio je kako joj nije to zamjerao, i da može ponovno bi surađivao s njom bez puno premišljanja.

2. Otto Preminger

otto preminger

Film: “River Of No Return”

Preminger je jednom prilikom rekao da je odabrao Monroe za ovu ulogu jer je bila rođena zvijezda, iako nije imala niti mrvicu glumačkog talenta u sebi. Ovaj redatelj se navodno ni na setu nije dobro slagao s glumicom, pa je njen partner iz filma Robert Mitchum dobar dio vremena proveo smirivajući situaciju između ovog temperamentnog dvojca.

3. John Huston

john houston

Filmovi: “The Asphalt Jungle” i “The Misfits”

Huston i Monroe su pokazivali veliko uzajamno poštovanje, iako je ovaj redatelj uglavnom bio poznat po grubim macho dramama. Marilyn ga je poštovala ponajviše jer je on on prepoznao njezim potencijal za ozbiljnijue uloge i što je 1950. odabrao nju za ulogu u “The Asphalt Jungle”, u vrijeme dok je bila relativno nepoznata. Ponovno su surađivali tek 10 godina kasnije, čime je Huston postao redatelj koji je obilježio početak i kraj njezizne karijere.

“The Misfits” je vjerojatno bio najbolji film kojeg je Marilyn Monroe snimila i kojeg prati dosta kontroverzi. Clark Gable, koji se također pojavljuje u njemu, preminuo je samo 2 dana nakon što je završeno snimanje. Montgomery Clift je, baš poput Monroe, umro od posljedica predoziranja nekoliko godina kasnije. Često se znalo dogoditi da se produkcija zaustavi jer je netko od glavnih glumaca prepijan da bi odradio posao, a cijeli set je stao na dva tjedna dok je Marilyn bila na odvikavanju. Uz to, scenarij za film napisao je Arthur Miller, njezin tadašnji muž od kojega se razvela tijekom snimanja, pa cijela priča djeluje kao da je dijelom inspirirana njihovim odnosom.

4. Laurence Olivier

laurence olivier

Film: “The Prince and the Showgirl”

Kad je Olivier odabrao Monroe za svog romantičnog partnera u filmu kojeg je sam režirao, nije mogao ni slutiti koliko će problema imati s njom. Ona je tu bila na vrhuncu svoje neprofesionalnosti; dolazila je na set razbarušena i nepripremljena, zaboravljala je tekst i teško se koncentrirala. Iako je Olivier kasnije tvrdio kako je bio zadovoljan njenom izvedbom, očevici su govorili kako je često znao bjesniti na setu zbog problema koje mu je ona uzrokovala.

Marilyn je također bila nezadovoljna s ovim filmom. Naime, došla je u Veliku Britaniju kako bi pobjegla od stereotipnih uloga koje su joj nametali u Hollywoodu da bi je tamo dočekao redatelj koji joj je uporno govorio kako mora biti “više seksi”. To ju je navodno jako razočaralo i nije Olivieru to nikad mogla oprostiti.

5. George Cukor

george cukor

Filmovi: “Let’s Make Love” i nikad dovršeni “Something’s Got to Give”

Trebalo je proći dosta vremena da Marily shvati kako joj najbolje leže komične uloge. Logičan izbor za suradnju u tom tipu filma bio je George Cukor, koji je bio poznat kao redatelj kojeg su voljele žene i koji je snimao pitke i zabavne filmove. Njihovu prvu suradnju, “Let’s Make Love”, kritičari su razapeli.

Usprkos tom razočaravajućem projektu, Monroe i Cukor su ostali u dobrim odnosima sve do početka snimanja “Something’s Got to Give”. Ona je tad već bila u vrlo lošem stanju i često se znalo događati da uopće ne dođe na snimanje. Cijeli projekt je probio budžet i prijetila mu je propast, pa je filmski studio uručio otkaz Monroe, uz odobrenje Cukora. Ona je kasnije ponovno angažirana za istu ulogu, no ubrzo je umrla od posljedica predoziranja nakon čega je i Cukor odustao od tog filma.

6. Jean Negulesco

jean negulesco

Film: How to Marry a Millionaire

U ovoj pomalo glupavoj romantičnoj komediji su uz Monroe glumile i Lauren Bacall i Betty Grable. Kao što je očito iz naslova, Marilyn glumi svojevrsnu sponzorušu koja je u potrazi za partnerom malo boljeg imovinskog statusa. Iako je Negulesco trpio njezine ispade i neprofesionalnost, priznao je kako nije tada nije bilo glumice koju je kamera voljela poput Marilyn Monroe i kako je sve što je snimio s njom izgledalo spektakularno.

7. Henry Hathaway

henry hathaway

Film: “Niagara”

Ovaj film je obilježio ranu fazu karijere Marilyn Monroe, a po mnogima je to ujedno i jedna od njezinih najboljih uloga. Hathaway je prepoznao sve dobre strane ove glumice i za nju kreirao ulogu koja joj je odlično sjela, a ova kompleksna psihološka drama je ujedno bila i jedan od najboljih filmova Henrya Hathawaya.

8. Howard Hawks

howard hawks

Filmovi: “Monkey Business” i “Gentlemen Prefer Blondes”

Hawks je u “Monkey Business” sparirao Monroe s Caryem Grantom i namijenio joj stereotipnu ulogu plitke i pomalo blesave tajnice koja je dobila posao samo na temelju svog izgleda. To je uloga koju ona navodno uopće nije voljela, no već iduće godine ju je Hawksa angažirao u projektu koji joj je puno bolje sjeo; utjelovila je lik šarmantne Lorelai Lee u filmu “Gentlemen Prefer Blondes” koji je izrodio poznatu scenu u kojoj Monroe pjeva “Diamonds Are a Girl’s Best Friend”.

9. Joseph L. Mankiewicz

mankievitz

Film: “All About Eve”

Još jedan film koji je obilježio karijeru Marilyn Monroe. U njemu se pojavila 1950. na početku svoje karijere, a nakon što je on dobio Oscara za film godine, Monroe je postala nova nada Hollywooda i svi su željeli raditi s njom.

10. Fritz Lang

fritz lang

Film: “Clash by Night”

U trenutku kad je Lang krenuo sa snimanjem ovog filma već je bio prekaljeni veteran. Ovaj redatelj bio je majstor njemačkog ekspresionizma, a kad je došao u Hollywood usavršio je film noir. S druge strane, Marilyn je još uvijek bila mlada glumica, već tad sklona problematičnom ponašanju na setu. No Lang se nije dao smesti u svojoj viziji filma i nije joj dopustio da svojim ispadima poremeti konačni proizvod. U vrijeme kad je film izašao izbio je skandal oko njezina golog fotografiranja, a filmski studio RKO je iskoristio taj publicitet i “Clash by Night” je zbog toga ostvario veliki uspjeh.