Čini se da je Spotlight čak i u Vatikanu odlično prihvaćen bez obzira na to što raskrinkava svećenike pedofile

List L'Osservatore Romano pohvalio je dramu o raskrinkravanju svećenika pedofila

HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 28: Cast and crew of 'Spotlight,' including actors Brian d'Arcy James, Michael Keaton, writer-director Tom McCarthy, actor Mark Ruffalo, producers Nicole Rocklin and Blye Pagon Faust, screenwriter Josh Singer, producer Michael Sugar, actors Rachel McAdams and Liev Schreiber, and producer Steve Golin accept the Best Picture award onstage during the 88th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre on February 28, 2016 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Cijeli svijet iznenađen je rekacijom službenog Vatikana na Oscarom nagrađeni film Spotlight. Budući da se radi o filmu koji prati ekipu novinara čiji je cilj razotkriti svećenike pedofile, očekivalo se da će se Sveta stolica nekako pokušati ograditi od te cijele priče.

No, list L’Osservatore Romano objavio je danas tekst naslovljen “To nije antikatolički fim” pohvalivši dramu Toma McCarthyja. Scenaristu Joshu Singeru zamjerili su u tom listu, doduše, što nije spomenuo dugotrajnu borbu pape Benedikta XVI. protiv svećenika pedofila. No, priznali su i da jednostavno nije bilo dovoljno vremena kako bi se istražio svaki detalj tog skandala.

Pred Crkvom i dalje dugačak put

Podsjećamo, Spotlight je ove godine dosta neočekivao pobijedio u kategorija najbolji filma i najbolji scenarij prestigavši favorizirane filmove Povratnik i Pobješnjeli Max. Producent filma Michael Sugar rekao je u svom govoru zahvale da je Spotlight dao glas žrtvama s nadom da će se taj glas pretvoriti u zbor koji će se čuti sve do Vatikana i vratiti vjeru.

List L’Osservatore Romano u svom tekstu osvrnuo se na taj govor tumačeći ga kao pozitivan znak koji pokazuje da postoji vjera u papu koji nastavlja tamo gdje je njegov prethodnik stao. No, McCarthy je uzvratio da je put do razrješenja tog problema još dugačak bez obzira na to što je novi papa otvoren i progresivan.