Izgleda da od Knausgaardova romana 'Moja borba' rade predstavu u jednom švedskom kazalištu

Jedan je norveški redatelj konačno uspio ovu romančinu pretvoriti u predstavu

FOTO: YouTube

Čini se da se jedan norveški redatelj prihvatio posla adaptacije Knausgaardove heksalogije Moja borba za potrebe jedne švedske pozornice. Premda se Ole Anders Tandberg na početku nećkao jer je smatrao da je taj književni kolos zbog svog obujma, i načina na koji je pripovjedan (esejistički se stil miješa s memoarima) neprevediv, na kraju je ipak pristao. “Prvo sam pomislio da je to nemoguće. Zatim sam odlučio pokušati”, rekao je hrabri redatelj.

Ovaj pokušaj dramatizacije Knausgaardova romana inače nije prvi. Norveško nacionalno kazalište čak je godinu dana radilo na tom podvigu, ali na kraju su ipak morali odusati od njega jer im naprosto nikako nije uspjevalo adaptirati taj roman.

Turneja po Americi

Moja borba je, inače, jedan od najpoznatijih skandinavskih romana ovog stoljeća i knjiga koju posjeduje svaki deveti Norvežanin. Njezin autor u ovom momentu jedna je od najvećih literarnih zvijezda na svijetu i trenutačno se nalazi na turneji po Americi, a Tandberg se nada da će mu se u nekon trenu priključiti. S obzirom da roman uživa toliku slavu ovaj norveški redatelj vjeruje da ništa drugačije ne bi trebalo biti niti s predstavom.