Studentski radovi Andyja Warhola uskoro idu na aukciju

Na prodaju će deset Warholovih slika nastalih tijekom godina na fakultetu

American pop artist and filmaker Andy Warhol signs copies of his book "From A t B and back again" in London, November 1975. (Photo by AP / AFP)
FOTO: AFP

Andy Warhol je 1949. godine dao je svoj nepristojni autoportret za izložbu Udruženih umjetnika Pittsburgha. Slika je već tada podsjećala na sitotiske robe široke potrošnje koje su kasnije Warhola učinile ikonom pop art pokreta, a umjetnikov prepoznatljivi izraz i humor i na tom, vjeruje se prvome umjetnikovom autoportretu, su itekako prisutni. Slika nazvana The Broad Gave Me My Face, But I Can Pick My Own Nose, prikazuje mladića sa prstom gurnutim u nosnicu.

Slika je odbijena za izložbu ali je, prema Muzeju Andyja Warhola, privukla znatnu pozornost na studentskoj izložbi na Tehnološkom institutu Carnegie gdje je Warhol studirao slikovni dizajn. Tribune-Review doznaje da Warholovi rođaci sada spremaju tu sliku odnosno Nosepicker, kako je slika kasnije nazvana, i devet drugih slika, nastalih tijekom Warholovih godina na fakultetu, ponuditi na aukciji.

Pregovara se s nekoliko aukcijskih kuća

Samo nekoliko tjedana nakon što je diplomirao Warhol se preselio iz Pittsburgha u New York, ostavivši svoje studentske radove. Umjetnikov stariji brat Paul Warhola (umjetnik je izbacio zadnje slovo a u svome prezimenu) zadržao je slike. Nakon što su Paul i njegova žena umrli, njihovo sedmero djece naslijedilo je umjetnine, piše ArtNews.

Jedan od braće i sestara, ilustrator James Warhola, kaže za Tribune-Review da pregovara s nekoliko velikih aukcijskih kuća koje su zainteresirane za prodaju. “To nije nešto što smo željeli učiniti”, objašnjava on, “ali to je jedini način na koji možete podijeliti imovinu, a i cijelo je mnoštvo nas kojima bi novci dobro došli.”

Na prodaju stiže jedinstven portret

Zbirka uključuje osebujne portrete djece kao i apstraktnije, iskrivljene slike, piše Artnet. No, Nosepicker 1, koji bi mogao biti Warholov prvi autoportret, je jedinstven kaže stručnjak za Warhola, Richard Polsky za Artnet. Prvi će ići na dražbu, zajedno sa Dnevnom sobom, akvarelom iz 1948.godine, slikom inspiriranom umjetnikovim obiteljskim domom.

Warhol je započeo studij na Carnegie Techu 1945. godine, s planovima da postane likovni umjetnik. Mučio se prve godine, pa je morao ići na ljetni tečaj crtanja kako bi usavršio crtanje, piše Muzej Andyja Warhola. Vruće ljetne mjesece proveo je prodajući s bratom Paulom voće i povrće iz kamiona i usput je skicirao ljude koji kupuju. Te su radove profesori dobro prihvatili pa je Warhol nagrađen malom stipendijom.

Eksperimentirao je u studentskim danima

Nastavio je napredovati na fakultetu, pridružio klubu modernog plesa i bio je urednik studentske publikacije Cano. Tijekom studentskih godina Warhol je počeo eksperimentirati tehnikom zamrljanih linija koja kombinira crtanje s grafikom i što je postalo trajno obilježje Warholovih komercijalnih umjetničkih djela četrdesetih i pedesetih godina.

Warhol je bio fasciniran autoportretiranjem. Izrezao bi svoje lik sa slika nastalih u fotokabini i prikazao ga u dramatičnim bojama u sitotisku, pozirao je s lubanjom na ramenu nakon što ga je jedna suluda umjetnica pokušala ubiti 1968. godine. “Inspiracija za Nosepickera možda je došla iz vremena koje je proveo s bratovom djecom u Pittsburghu” misli njegov nećak James. Warhol je, kaže James, imao istančan smisao za humor. “U svijetu umjetnosti niste željeli vrijeđati svojom umjetnošću ali je moj ujak smatrao da uvredljivost može upaliti.”