Ovo je novi šef filmskog odjela na Netflixu. Hoće li ih konačno dovesti do Oscara u kategoriji najboljeg filma?

Producent Dan Lin već se spominjao u igri za to prestižno radno mjesto, a ostaje za vidjeti kako misli promijeniti smjer streaming servisa

FOTO: AFP

Dan Lin imenovan je za novog šefa filmskog odjela u Netflixu, piše Variety.

Zamijenit će Scotta Stubera, koji je prethodno najavio da će napustiti tvrtku u ožujku. Linovo ime već se spominjalo u igri za ovo radno mjesto — uz Disneyjevog izvršnog direktora Seana Baileyja koji je nedavno otišao iz te tvrtke i bivšu šeficu Universala Stacey Snider. O svima njima govorilo se kao o novim mogućim šefovima Netflixovog filmskog odjela, još otkako je u siječnju potvrđeno da Stuber odlazi s te pozicije.

Dan Lin je najpoznatiji po produciranju franšize “Lego” filmova. Njegova tvrtka Rideback producirala je i film redatelja Andyja Muschiettija “It”, adaptaciju istoimenog romana Stephena Kinga, te Disneyjev remake “Aladina”.

I ranije surađivao s Netflixom

Lin je i ranije surađivao s Netflixom, i to na filmu “The Two Popes” i live-action seriji “Avatar: The Last Airbender”. Počet će raditi 1. travnja i bit će izravno odgovoran Beli Bajariji, glavnoj direktorici sadržaja u Netflixu.

Prije osnivanja Ridebacka, Lin je radio u Warner Brosu, na visokoj producentskoj poziciji. Tijekom svojih osam godina u tom studiju, od 1999. do 2007. godine, nadgledao je razvoj i produkciju važnih ostvarenja poput filma “Departed” Martina Scorsesea. Prošlog ljeta bio je u igri za glavnog producenta u tvrtki DC Studios, kojom upravlja Warner Bros, no tu su ulogu na kraju dobili James Gunn i Peter Safran. Razgovori su propali jer se Lin nije bio spreman rastati od svoje kompanije Rideback.

Međutim, s novim angažmanom, Lin napušta svoju tvrtku i predaje upravljanje Jonathanu Eirichu i Michaelu LoFasu.

‘Nisam mogao to zamisliti’

“Iako su mi prilazili mnogo puta tijekom proteklih 15 godina u Ridebacku, doista nikada nisam mogao zamisliti odlazak, sve dok Bela nije došla s ovom nevjerojatnom ponudom. Moj cilj u Ridebacku oduvijek je bio stvarati filmove s globalnom privlačnošću i univerzalnim temama, i nema boljeg mjesta za to od tvrtke s najširom globalnom publikom. To je nevjerojatna prilika koju nisam mogao odbiti,” izjavio je novi šef filmskog odjela u Netflixu, koji je zauzeo jedno od najutjecajnijih mjesta u filmskoj industriji.

Za sada nije jasno kako planira promijeniti filmsku strategiju Netflixa, koji odnedavno ne drži fokus isključivo na volumenu poslovanja. Za razliku od ranijih dana streaming servisa, kada je njime upravljao Scott Stuber, Netflix je sada orijentiran na kvalitetu, a ne kvantitetu produkcije.

Hoće li Linov prioritet biti da Netflixu napokon osvoji taj neuhvatljivi Oscar za najbolji film? Ili ga više zanima stvaranje zabavnih filmova za širu publiku, kao što je radio u Ridebacku?

Dinamična zajednica filmaša

“Iz Danovog iskustva kao izvršnog direktora i producenta proizlazi dosljedna sposobnost privlačenja izuzetnih filmaša”, rekla je Bajaria o svom novom kolegi.

“Ali ono što je zaista privuklo moju pažnju bio je njegov rad na stvaranju Ridebacka, dinamične zajednice filmaša, koja potiče suradničke i kreativne projekte. Njegov vizionarski pristup doveo je do uspostave inkubatora i rezidencija, potičući karijere izvanrednih talenata, kao i stabilne franšize blockbuster filmova,” zaključila je Bajaria.