Danas je Međunarodni dan jazz glazbe, ali gdje je nestao jazz u Zagrebu?

Uskoro možete pratiti live stream nevjerojatni all-star jazz koncert iz Pariza

FOTO: youtube.com

Međunarodna zajednica 30. travnja obilježava kao dan jazz glazbe, a povodom tog dana bit će organizirano više od 700 koncerata, radionica i slušaona diljem 185 zemalja koje su prepoznale vrijednost ovog dana.

Biste li se začudili kad bih vam rekao da se Hrvatska, točnije Zagreb, taj dan neće obilježiti – što je mene kao velikog poklonika ovakvog glazbenog izričaja ostavilo poprilično šokiranim.

Kako bih bio siguran da je stvar u mojoj neiformiranosti sam prije no što sam odlučio pisati ovaj tekst provjerio sam službene stranice International jazz daya, prolistao programima svih zagrebačkih mjesta čiji bi se karakter mogao poklapati s današnjom manifestacijom i okrenuo nekoliko brojeva.

Nije problem u meni, u Zagrebu je.

https://www.youtube.com/watch?v=5c-txtspmAA

Međunarodni dan jazz glazbe

Ovogodišnji grad pokrovitelj ovog festivala je Pariz. Parižani su se potrudili i sastavili su nevjerojatno dobar line up – Herbie Hancock, Al Jarreau, Wayne Shorter, Lee Ritenour i Hugh Masakela – kako bi dali svoj obol All-Star Global Concertu.

Međunarodni dan Jazz glazbe ne svodi se samo na glazbu. Njegov je značaj prepoznao UNESCO još 2011. godine . Ta institucija jazz smatra moćnim oruđem obrazovnog sadržaja s potencijalom osiguravanja svjetskog mira i stvaranja međuetničkog dijaloga. “U ovim vremenima promjena i nesigurnosti trebao duh jazz glazbe više nego ikad prije. Taj duh treba spojiti ljude kako bi zajednički njegovali slobodu i dijalog i tako stvarali nove mostove razumijevanja i međusobnog poštovanja”, rekla je Irina Bokova, direktorica UNESCO-a.

Odlučite li danas provesti mirnu večer kod kuće, slobodno se pridružite milijunima ljudi diljem svijeta i kliknite na link kako biste uživo iz Pariza pratili veliki koncert koji organizira UNESCO kad već ne možete sjediti u nekom zadimljenom prostoru i uživati u jamanju. Program počinje u 9, i ne brinite, u istoj smo vremenskoj zoni.