Dubrovačko Kazalište Marina Držića najavljuje novu sezonu: šest premijera, brojne reprizne uspješnice i suradnja s Ljetnim igrama

Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić osvrnuo se na uspješnu prethodnu godinu, a novi program, između ostaloga, donosi više koprodukcija

Dubrovačko Kazalište Marina Držića na medijskoj je konferenciji predstavilo svoj kazališni program za 2023. godinu. Uz brojne reprizne predstave, naveo je ravnatelj kazališta, Paolo Tišljarić, publika će imati priliku pogledati 6 premijernih dramskih naslova koji uključuju poznate dramske klasike, ali i nova, neizvođena djela hrvatskih autora.

Okupljeni su mogli pogledati i službeni trailer za 2023. godinu: koreografiju Linde Valjalo izvode članovi Plesnog studija ‘Step’n Jazz’, a za režijsko-produkcijski dio zaslužan je ‘Palm Productions’ Mirana Brautovića.

Na samom početku Tišljarić je istaknuo da je prethodna godina bila prilično uspješna i da se KMD približilo pretpandemijskim brojkama u smislu posjećenosti i prihoda, a istome se nada i u ovoj godini. Komentirao je potom nadolazeće premijere:

“Uvijek sam naglašavao važnost koprodukcija i suradnji, a ove godine imamo ih nekoliko. Te koprodukcije naprosto omogućavaju da kazališta, bilo iz manjih, bilo iz većih gradova surađuju, da ujedine svoje budžete, umjetničke potencijale i naprave neku zanimljivu predstavu koja onda ima duži i bogatiji kazališni život.”

Godina počinje ‘Čarobnim frulašom’, a nastavlja se Brechtom

“Kazališnu godinu počinjemo s premijerom Čarobni frulaš. Nakon što smo je dvije godine najavljivali, u trećoj konačno počinjemo s probama. Autorica je Marija Grazio koja je napisala glazbu i songove, te Željka Turčinović koja je dramatizirala ovu izrazito zanimljivu bajku braće Grimm. To je zapravo jedan zanimljiv predložak za mjuzikl. Čini mi se da naša publika izrazito voli takve programe i da je takvih glazbeno-scenskih programa falilo na našoj sceni tako da se nadam da će na radost velikih i malih ovaj mjuzikl dugo igrati na našem repertoaru.”

“S nama je tu u suradnji i Plesni studio ‘Step ‘n Jazz’. Moramo ih pohvaliti jer su nedavno na svjetskom prvenstvu osvojili drugo mjesto. Riječ je, dakle, o izvrsnom plesnom studiju iz Dubrovnika, koji će se onda pridružiti našim kazališnim profesionalcima. Također, zbor građana igrat će članovi Kazališne družine Kolarin – s kojom isto već dugo i dobro surađujemo – a sada će prvi puta biti dijelom jedne naše profesionalne produkcije.”

Osvrnuo se i na predstavu Brechtovu dramu Majka Hrabrost i njezina djeca, koju će u KMD-u režirati Krešimir Dolenčić, redatelj kojeg u Dubrovniku zasigurno poznaju s Ljetnih igara. U Varaždinu su probe za predstavu već u tijeku.

“Ono što nas posebno veseli, jest da smo umjetnički spojili naše ansamble. Zdeslav Čotić i Branimir Vidić Flika su već gore i imaju probe s njihovim ansamblom. Posebno sam ponosan na suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će uživo pratiti ovu izvedbu i mislim da će u svakom slučaju izvedba s Orkestrom uživo, s pjevanim songovima, biti novost za našu publiku i da će publika rado gledati ovu predstavu.”

Premijeru dobiva i ‘Dječak’ nagrađivanog Davora Špišića

Povezao je i temu Brechtove drame s temom nagrađivane drame Davora Špišića, Telegramovog suradnika u rubrici kulture. “Nekako nas je rat u Ukrajini i cijela situacija vezana za njega ponovno senzibilizirala za ratne teme pa tako imamo Majku hrabrost Bertolta Brechta kao jedan klasični naslov, a onda i Dječaka Davora Špišića, tekst koji smo zbog korone nekoliko godina otkazivali. Radi se o drami koja je dobila nagradu Marina Držića.”

“Nažalost, zbog novonastale situacije ovaj je tekst aktualniji nego ikad, bavi se ratnim profiterstvom i svim onim negativnim posljedicama rata. Mislim da se radi o intrigantnoj predstavi koja će obilježiti ovu godinu”, poručio je Tišljarić, dodajući pritom da će Špišić gostovati u Dubrovniku u sklopu programa Razgovori o kazalištu, čime se dubrovačkoj publici nastoji što bolje predstaviti aktualno hrvatsko dramsko pismo.

“Nakon toga imamo suradnja koja me posebno veseli. Mnogi su me na početku mandata pitali kad ćemo napokon surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama pa možemo reći da smo se intendantica i ja napokon dogovorili oko zajedničke suradnje i veseli me što ćemo postaviti roman Ivane Lovrić Jović, Vidi kako Lokrum pere zube. Dramatizaciju je preuzela Marijana Fumić koja se već istaknula brojnim zanimljivim dramatizacijama”, rekao je ravnatelj, dodavši da će predstava biti i izvedena na otoku Lokrumu.

U suradnji s vinkovačkim kazalištem postavljaju Čehova

Sljedeća koprodukcija odvija se s Kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, s kojim je KMD već surađivalo. Na scenu će postaviti Čehovljeva Galeba, slavnu dramu koju ne treba posebno najavljivati: “Ono što me veseli je to da na Galebu radi nekoliko velikih kazališta, između ostalog i Gradsko dramsko kazalište Gavella i Gradsko kazalište iz Požege. Opet je to jedna velika koprodukcija, klasični, lektirni naslov.” Kao posljednju premijeru Tišljarić je najavio Kraljice, autorski projekt Livije Pandur, inspiriran Shakespearovim kraljicama.

“Kod Shakespearea postoji puno tih malih, izrazito zanimljivih ženskih likova u tim njegovim velikim kraljevskim dramama koje se bave engleskim kraljevstvom. Skrivaju se te jako zanimljive kraljice koje će ona zanimljivo umjetnički spojiti i probati napraviti jednu aktualnu predstavu koja će se ticati suvremene političke situacije.”

Publika će ponovno moći gledate i sljedeće reprizne naslove: Noru, Stolice, Sinjorinu Esteru, Krijesnice, Hamleta, Maškarate ispod kuplja, Tramvaj zvan žudnja, kao i obnovu predstave Kate Kapuralica, nedavno preminulog redatelja Ivice Kunčevića, koji je ostavio velik trag u dubrovačkom kazališnom životu, kako u KMD-u, tako i na Ljetnim igrama.

Već za vikend publika će imati priliku vidjeti tri predstave

Najavljuje i gostovanje plesne predstave Caroling autorice Petre Hrašćanec, spoju suvremenog plesa i tradicionalnih božićnih pjesama. Ulaz će biti slobodan, pa se nada da će publika već ovog vikenda, 21. i 22. siječnja, doći u što većem broju. Bit će izvedena i predstava Tesla – prilagođavanje anđelima, u režiji Vladimira Posaveca Tušeka, odnosno dječja predstava Umišljena mišica, iza koje produkcijski stoji kulturno društvo Aster, u kojem nastupaju i članovi ansambla KMD-a, Izmira Brautović i Edi Jertec.

O svim daljnjim aktivnostima, javnost će biti obaviještena na daljnjim konferencijama, a cjelokupni program za sljedećih nekoliko mjeseci već je istaknut na službenim stranicama KMD-a.