F. Scott Fitzgerald je jednom bio na neobičnoj večeri s Jamesom Joycem i nakon toga nacrtao ovu preslatku sliku

Američki pisac toliko se napio da je pao na koljena pred Joycem i ljubio mu ruke

F. Scott Fitzgerald je obožavao miješati život i prozu. Imao je buran društveni život pa bi on redovito završio u njegovim knjigama. Likovi koje je stvarao su uglavnom bili varijacija njega. ALi onda postoje i one priče iz života koje nisu završile u knjizi. Kao, recimo, kada se sastao s James Joycem u Parizu, što bi bila savršena anegdota za kratku priču.

Sylvia Beach, doajenka izbjegle američke literarne scene u Parizu, osnivačica kultne knjižare Shakespeare and Company i izdavačica Uliksa, bila je prisutna njihovom prvom sastanku i savršeno ga je opisala u svojim memoarima. 1928. ona i njezina ljubavnica Adrienne Monnier “skuhali su predivnu večeru i pozvali Joyceove, Fitzgeralde i André Chamsona i njegovu suprugu Lucie”. Fitzgerald je obožavao Joycea, ali je uvijek bio presramežljiv da mu pristupi. Ono što je ostalo zabilježeno nakon te večer je fenomenalno.

Neugodni ispad velikog pisca

“Scott je u mom primjerku ‘Velikog Gatsbya’ nacrtao malu skicu gostiju – Joyce je sjedio za stolom s aureolom iznad glave, Scott je bio na koljenima pokraj njega, a Adrienne i ja smo bile nacrtane kao morske sirene”, napisala Beach.

I sada prvi put možemo vidjeti kako je ta skica izgledala. No čak i ova skica, i zapis koji je Beach napravila, ne mogu dočarati koliko je ta večera zapravo bila čudna. Herbert Gorman, Joyceov biograf, je bio prisutan na toj večeri i malo detaljnije opisao neugodnosti. Fitzgerald je popio drastično previše šampanjca i u jednom trenutku pao na koljena pred Joyecom. Počeo mu je ljubiti ruke i zapomagati: “Gospodine, kakav je osjećaj biti toliko genije? Gospodine, toliko sam sretan što vas vidim da bi mogao zaplakati!”

Uzrujani Joyce zabrinut za sigurnost

Joycea je ovo, naravno, poprilično uzrujao. Još se više uzrujao kada se Amerikanac ponudio da dokaže svoju odanost irskom piscu bacanjem kroz prozor. “Taj mladić je poprilično lud. Nadam se da se neće ozlijediti”, kasnije je rekao Joyce. No ovaj incident nije spriječio Joycea da napiše posvetu u Fitzgeraldov primjerak Uliksa. Isto tako, Joyceova zabrinutost nije spriječila ni Fitzgeralda da nekoliko puta kasnije “pijan i depresivan zbog propasti braka” opet tvrdi da će se baciti kroz prozor. Na sreću, ni jednom nije skočio.

tumblr_lzbddbQwhJ1qbwr0wo1_500