Festival u Cannesu će po prvi put nakon 1987. otvoriti film ženske redateljice

Nakon niza razvikanih filmova na otvorenjima, organizatori su htjeli domaći film za prvu večer

Novi film francuske redateljice Emmanuelle Bercot, “La Tete Haute”, otvoriti će ovogodišnje izdanje međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Ovo je prvi put da se taj festival otvara filmom ženske redateljice još od davne 1987., kad je to odradio film “A Man in Love” redateljice Diane Kurys.

Radnja filma prati glavnog lika Malonya (Rod Paradot) tijekom njegovih adolescentskih i delikventnih godina. On se suočava s raznim problemima u kojima mu pomoć pružaju sudac za maloljetnike i socijalna radnica. Uz Paradota, u filmu glume Catherine Deneuve, Benoit Magimel i Sara Forestier.

Nakon više uzastopnih godina u kojima Cannes otvarali puno razvikaniji filmovi poput “Midnight in Paris”, “Moonrise Kingdom”, “The Great Gatsby” i “Grace of Monaco”, delegat festivala Thierry Fremaux ciljano je tražio francuski film za prvu večer, posebno zato što stručnim žirijem ove godine predsjedaju redateljska braća iz Amerike, Joel i Ethan Cohen.

Ovaj film savršeno odgovara globalnoj publici u Cannesu

“Izbor ovog filma za otvorenje festivala možda malo iznenađuje, s obzirom na pravila koja se generalno primjenjuju na ceremoniju otvaranja svake godine. Ovo je samo rezultat naše želje da krenemo s drukčijim filmom, koji je smion i vrlo dirljiv. Emmanuelle Bercot u njemu daje snažne izjave o modernom društvu i fokusira se na univerzalna društvena pitanja, zbog čega savršeno odgovara globalnoj publici u Cannesu”, izjavio je Frémaux.

“La Tete Haute” na rasporedu je 13. svibnja, a istog dana pojaviti će se i u kinima diljem Francuske. Uz to što je odradila režiju, Bercot je uz pomoć Marcie Romano napisala i scenarij za film. Ova glumica i redateljica se prvi put pojavila u Cannesu još 1997., kad je za svoj kratki film “Les Vacances” dobila nagradu žirija.