Foto. Glazbeni paviljon na Zrinjevcu nestao iza ogromne konstrukcije. Napokon je otkriveno o čemu se radi

Rezonanca nepredviđenog prekrila je paviljon na koji smo navikli

13.10.2023., Zagreb - NA Zrinjevcu predstavljena umjetnicka instalacija Ivane Franke "Resonance of the Unforeseen". Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Brojni Zagrepčani ovih dana su primijetili instalaciju koja je u središtu Zrinjevca prekrila Glazbeni paviljon. Rad je to hrvatske vizualne umjetnice, Ivane Franke, naziva “Rezonanca nepredviđenog.“ Zagrebačka je to verzija rada koji je originalno postavljen na fasadu Muzeja umjetnosti u Yokohami, u sklopu Trijenala 2020. godine. Te godine je instalacija Ivane Franke uvrštena na Artsy popis od 10 najboljih prostornih instalacija.

Njena inačica je na zagrebački Zrinjevac postavljena u sklopu ovogodišnjeg izdanja Artupunkture – Zagreb art platforme, projekta Turističke zajednice grada Zagreba i Laube. Bit će postavljena sve do 12. studenog ove godine, a iz Laube pozivaju građane i turiste da sudjeluju u njihovoj igri i naprave krug oko instalacije.

“Mjesto koje dobro poznajemo, svi imamo neka druga sjećanja vezana uz njega, dosta i osobna. Na neki način podrazumijevamo da je ovdje, u principu ga ni ne vidimo. Ova instalacija ga zatvara, nema ga. I s time se on pojavljuje u našem sjećanju”, kazala je umjetnica za HRT nakon otvorenja instalacije.

Ivana Franke na predstavljanju instalacije Josip Regovic/PIXSELL
Instalacija na Zrinjevcu Josip Regovic/PIXSELL

Mjesec dana nema Paviljona

Rad je vizualno snažan, potiče na razmišljanje i promišljanje izgleda grada kakvog pamtimo. Ono što se dosad pamti kao glazbeni paviljon, na mjesec dana to neće biti, on će naizgled nestati, ali zapravo će cijelo vrijeme biti tu. Postavljanjem verzije instalacije Resonance of the Unforeseen oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu, hrvatska kulturno-umjetnička lenta vremena dobiva značajan doprinos.

Ovim radom Ivana Franke revitalizira dosadašnje, stvarno, sjećanje na izgled paviljona i daje mu novi spekulativni kontekst. Ona reagira na svima dobro poznati izgled i kolektivno sjećanje – raniji sadržaj paviljona se mijenja i poprima novi vizualni oblik. Kružna instalacija u drvoredu Zrinjevca uveliko podsjeća na samo značenje riječi Lauba. Lokalni je to naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, a vjerojatno proizlazi iz njemačke riječi laub koja označava lišće.

Kružni drvored s krošnjama koje se jedva dotiču postao je mjesto igre, ali i natjecanja. Penjati se po tim krošnjama i osvojiti cijelu Laubu, a da se ne dotakne tlo. Bio je to cilj. Kada bi njega pokorili, postavljala se nova i nemoguća misija – napraviti cijeli krug što brže, sa što manje posjekotina.

Rezonanca nepredviđenog Josip Regovic/PIXSELL
Rezonanca nepredviđenog Josip Regovic/PIXSELL

Radovi Ivane Franke

Ivana Franke hrvatska je suvremena umjetnica koja već deset godina svoj atelijer ima na berlinskoj adresi. Njeni umjetnički radovi konkuriraju za jedne od najkvalitetnijih i svjetski priznatih intelektualnih proizvoda koje suvremena hrvatska kulturno-umjetnička scena može ponuditi.

Od brojnih iznimnih uspjeha Ivane Franke svakako su sudjelovanje na 9. Arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2004. godine, predstavljanje Hrvatske izložbom Latency na 52. Venecijanskom bijenalu 2007. godine, sudjelovanje na Manifesti 7 2008. godine, njen angažman na 11. Bijenalu u Šangaju 2016. godine te sudjelovanje umjetničkom instalacijom Resonance of the Unforeseen na Trijenalu u Yokohami 2020. godine.

Majstorsko umijeće Ivane Franke u kreaciji impozantnih instalacija prepoznato je od strane brojnih najvažnijih svjetskih umjetničkih institucija, od kojih, između ostalih, treba istaknuti MoMA PS1 u New Yorku, muzej Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirku Peggy Guggenheim u Veneciji, Reykjavik Art Museum na Islandu i Sharjah Art Foundation u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Umjetnička instalacija Josip Regovic/PIXSELL
Umjetnička instalacija Josip Regovic/PIXSELL