Gavella najavila posljednju ovosezonsku premijeru. Europidova 'Medeja' zrcali naše društvo danas

Premijera je 19. travnja, režiju potpisuje Franka Perković a Medeju igra Dijana Vidušin

FOTO: GDK Gavella

Medeja – ime koje predstavlja jedan od rijetkih preostalih tabua – pred nas postavlja više pitanja nego što nudi odgovora i zato je već vijekovima intrigantan i zahvalan predložak za umjetničko izražavanje, pa tako i ono koje se događa na kazališnoj pozornici.

Stoga ne čudi što je zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella odlučilo za svoju posljednju ovosezonsku premijeru prikazati, u petak 19. travnja, upravo “Medeju” po Euripidovu tekstu i u režiji Franke Perković. Na koji način gledati ženu koja je sastavljena od proturječnosti?, pita se autorski tim.

GDK Gavella

“Medeja je tragična junakinja dok ne počini najgori zločin, ona je i divlja, zazorna strankinja, ali i mudra, pametna i razborita, prihvaćena naša, ona je majka i nemajka, malo božanstvo i punokrvno ljudsko biće, u njoj se razlijevaju i ljubav i očaj i žudnja i mržnja, njen se svijet raspada dok svijet oko nje zaziva na sklad i red i stabilnost”.

Ondašnji problemi zrcale se i danas

Predstava “Medeja” propituje na koji način uopće možemo gledati tragediju i patnju, odlazak s one strane, u sve mračno i nevidljivo, sve čega se bojimo, o čemu ne možemo ni govoriti pa radije, kao djeca, zažmirimo i brojimo do deset. Oslonjena i o neke ovodobne esejističke tekstove, feministička čitanja i dramska promatranja, “Medeja” u režiji Franke Perković suočit će publiku s “ludim i neoprostivim” činom naslovne junakinje.

Euripidova pjesnička virtuoznost pretvara je u slojevitu osobu, buntovnicu koja se bori protiv nejednakih prava dodijeljenih spolovima; kroz nju autor progovara o položaju žene u tadašnjem grčkom društvu, no mnogi ondašnji problemi i pitanja zrcale se i danas.

GDK Gavella

Komad se radi po prijevodu Lade Kaštelan i u dramaturgiji Dine Pešuta. Scenografkinja je Nina Bačun, kostimografkinja Marita Ćopo; scenski pokret potpisuje Ana Kreitmeyer a svjetlo Zdravko Stolnik.

GDK Gavella

Dijana Vidušin, Tena Nemet Brankov, Nikola Baće, Đorđe Kukuljica, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Tara Rosandić, Mada Peršić, Ivana Bolanča, Ognjen Bogunović, Martin Bistrica i Borna Gošić čine glumačku podjelu.