Telegramu se pridružio jedan od najboljih pisaca nove generacije, književnik i filmaš Goran Vojnović

Kolumne Gorana Vojnovića od sutra ćete moći čitati na Telegramu

07.01.2014., Zagreb - Slovenski redatelj Goran Vojnovic, redatelj fima Cefuri raus.
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/Pixsell

Telegramova redakcija ponosna je što u svoje redove može uvrstiti novog kolumnista – slovenskog književnika, scenarista i filmskog redatelja Gorana Vojnovića (Ljubljana, 1980.) koji se posljednjih desetak godina afirmirao na području cijele regije. Posebno zapažen i popularan bio je Vojnovićev roman “Jugoslavija, moja domovina” (2011.), čija je kazališna verzija nedavno imala svoju premijeru u Ljubljani.

Iako je prvu zbirku poezije, “Lep je ta svet”, objavio u formi samizdata još 1998., kada mu je bilo osamnaest godina, Vojnovićevo ime postalo je općepoznato nakon objavljivanja romana “Čefurji raus!” 2008., koji je u Sloveniji toliko uznemrio pojedine društvene strukture da je autor, osim mnogih nagrada, primio i tužbu slovenske policije, zbog teme izbrisanih i eks-jugoslavenskih imigranata, kontroverzne sa suvremenu Sloveniju. Tužba je nakon velikog pritiska javnosti povučena samo dan kasnije, a slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova ostalo je osramoćeno zbog pokušaja zabrane djela fikcije i progona njegovog autora.

Nagrađivani scenarist, književnik i redatelj

Ipak, roman “Čefurji raus!” prvenstveno će se pamtiti po kvaliteti i dobitku nagrade Prešernove zaklade 2009. te nagrade Kresnik, a doživio je i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. U pripremi je i njegova filmska verzija. Inače, Vojnović je studirao na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Autor je više kratkih filmova i dugometražnog filma “Piran – Pirano” (2008.). Kratki film “Sretan put, Nedime!” iz 2006. godine, za koji je napisao scenarij, nagrađen je kao najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Sarajevu, čime je zaradio i nominaciju za nagradu Europske filmske akademije u istoj kategoriji.

Krajem 2011. iz tiska je izašao Vojnovićev drugi roman “Jugoslavija, moja domovina”, čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana. Vojnovićev izdavač u Hrvatskoj je Fraktura Seida Serdarevića. Osim što će pisati za Telegram, Goran Vojnović je i redoviti kolumnist slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor iz svojih novinskih tekstova objavio je u knjizi “Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra” (2010.).

Nadamo se da ćete sa zanimanjem pratiti Vojnovićeve tekstove u Telegramu, a u iščekivanju prvog mi vam prenosimo intervju koji je prošle godine dao novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom, u kojem je izjavio: “Smatram da pisac, dok piše roman, ne smije raditi nikakve kompromise – mora pisati ono što osjeća, što ga boli, što ga jako zanima. Tu nema mjesta ni za kakve kompromise, dok je naslov nešto čime možeš privući pažnju u ova vremena kad knjige teško dolaze do čitatelja. Možemo pričati je li to potpuno opravdano ili nije, ali, eto, tako smo se na kraju odlučili”.

PRVI TEKST GORANA VOJNOVIĆA ZA TELEGRAM POTRAŽITE SUTRA