Green Day pripremaju dokumentarac o snimanju albuma 'American Idiot'

Film prikazuje bend na vrhuncu njihove slave kako stvaraju nevjerojatnu glazbu

CLEVELAND, OH - APRIL 18: (EDITORS NOTE: This images was processed using digital filters) (L-R) Drummer Tré Cool , bass player Mike Dirnt, and singer Billie Joe Armstrong of the band Green Day attend the 30th Annual Rock And Roll Hall Of Fame Induction Ceremony at Public Hall on April 18, 2015 in Cleveland, Ohio.   Mike Coppola/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Članovi benda Green Day potvrdili su kako će uskoro objaviti “Heart Like a Hand Grenade”, dokumentarac koji detaljno prati nastanak njihova albuma “American Idiot”. Ovaj album bio je njihova forma protesta protiv politike koju je provodio George W. Bush.

Film je punih 9 mjeseci snimao redatelj John Roecker, i to je bio prvi put da su Billie Joe Armstrong i ekipa pustili nekoga da kamerama ovjekovječi njihov kreativni proces. No, prošlo je dosta vremena otkad je ovaj dokumentarac završen. “American Idiot” je doživio veliki uspjeh, kako kod kritičara tako i po pitanju prodaje, po njemu je nastao mjuzikl na Broadwayu, ali “Heart Like a Hand Grenade” nikad nije izašao. Doživio je samo jedno prikazivanje, i to 2009. u Los Angelesu kad ga je pretpremijerno pogledalo 400-tinjak ljudi. Od tad je postigao mitski status među fanovima ovog benda.

Bojali su se moguće propasti filma

Roecker je u nedavnoj izjavi otkrio u čemu je bio problem – u isto vrijeme pojavio se dokumentarac o Metallici “Some Kind of Monster”. Prema njegovim riječima, Armstrong se bojao da će njihov film propasti jer u njemu nema drame među članovima benda, što je bio slučaj s filmom o Metallici. No Roecker se nije slagao s njim.

“Film prikazuje jedan bend na vrhuncu njihove slave kako stvaraju nevjerojatnu glazbu. On inspirira. To je ujedno i vrlo skroman film, jer smo ga snimili sa samo jednom kamerom. Njegova drama proizlazi iz činjenice da je to bio presudni album za Green Day. Znali su da će ih on dignuti na novu razinu ili potpuno potopiti. Što god se dogodilo, ja sam znao da to moram dokumentirati”, rekao je Roecker.

Nikad viđene snimke s koncerta

Zajedno sa snimkama u studiju, “Heart Like a Hand Grenade” uključuje i scene s koncerta održanog netom nakon završetka snimanja “American Idiota”. Green Day je tad premijerno izveo novi materijal u nekom malom kazalištu. S obzirom da je to bilo vrijeme prije eksplozije mobitela s kamerama, Roeckerov materijal je navodno jedina snimka tog nastupa.

Iako ove godine nisu izdali niti jedan album, a nisu bili ni na turneji, 2015. je svejedno bila vrlo bitna za Green Day. U travnju su ušli u Rock and Roll Hall of Fame, a uz to intenzivno rade na novom glazbenom materijalu.