Svi su se nadali da će dokumentarac o Cobainu biti kao ovih šest fenomenalnih filmova, ali su se razočarali

Riječ je o filmovima koji su nam otkrili detalje o poznatim rokerima koje nismo znali

GIMME SHELTER  Gimme Shelter   Year: 1970 - usa  les Rolling Stones   Director: Albert Maysles David Maysles
FOTO: Photo12/AFP

Čini se da je novi dokumentarni film o životu i djelu Kurta Cobaina više fokusiran na njegov život nego djelo. Ovaj film će danas doživjeti TV premijeru u Americi, a već se prikazuje u njihovim kinima, i kritike onih koji su ga do sad pogledali su šarolike.

Kritičari “Montage of Heck” opisuju kao psihološku dramu i studiju karaktera, ispričanu na temelju snimki njegovih izjava i zabilješki iz dnevnika. Ono što mu se najviše spočitava jest nedostatak kulturalne perspektive, odnosno prikaza glazbenog razvitka Cobaina, od njegovih početaka pa sve do statusa predvodnika jednog žanra.

U filmu su prikazani i razgovori sa sedam osoba, svih bliskih Cobainu, koji jako puno pričaju o njegovoj smrti, no bez konkretnog zaključka. Netko tko bi išao gledati ovaj dokumentarac, a da pritom nije upoznat s Cobainom i Nirvanom, bi lako mogao ostati s tri upitnika iznad glave, ne znajući čemu tolika strka.

“Montage of Heck” vjerojatno neće ući u anale kao jedan od boljih rock dokumentaraca, u posljednjih 50 godina ih je snimljeno poprilično puno, a mi vam donosimo preporuke za nekoliko koje bi trebali pogledati.

1. Don’t Look Back (Bob Dylan, 1967.)

D.A. Pennebaker je snimio ovaj film o Bobu Dylanu tijekom njegove turneje Velikom Britanijom 1965., u vrijeme kad je ovaj pjevač intenzivno konzumirao amfetamine. Zbog toga u brojnim scenama djeluje nemirno i razdražljivo, ali je njegov britki smisao za humor ostao netaknut. Za neke je Dylan nakon ovog filma izgubio status usamljene figure koja predstavlja pravednost, no za druge se njegova buntovna legendarnost samo zacementirala.

2. Gimme Shelter (Rolling Stones, 1970.)

https://www.youtube.com/watch?v=j9SiAFQJdqo

Američka turneja Rolling Stonesa iz 1969. bila je možda i najvažnija turneja u povijesti za ovaj bend iz dva razloga. Prvo, pomogla im je da postanu najbolji rock ‘n’ roll bend na svijetu u tom trenutku. Drugo, tragedija koja se dogodila na Altamont festivalu u Kaliforniji dok je za vrijeme njihova koncerta u publici nasmrt izboden mladi Afroamerikanac zauvijek je obilježila ovaj bend. Sve su to zabilježile kamere redatelja Alberta i Davida Mayslesa koji su taj materijal pretvorili u odličan dokumentarac.

3. The Filth and the Fury (Sex Pistols, 2000.)

Redatelj Julien Temple je dva puta pretvarao priču Sex Pistolsa u film. Prvi put je to napravio 1980. s dokumentarcem “The Great Rock and Roll Swindle” koji je na pomalo izrugujući način prikazao neočekivani uspjeh ovih britanskih punk legendi. Njegov drugi film iz 2000. je rađen iz drukčije perspektive. “The Filth and the Fury” je odlična retrospektiva koji je uspješno provocirao tadašnje društvene norme, glazbenu industriju i britansku politiku.

4. Some Kind of Monster (Metallica, 2004.)

Članovi Metallice su redateljima Joeu Berlingeru i Bruceu Sinofskyu pune dvije godine dali neograničen pristup svemu što se događalo s ovim bendom. Početna ideja je bila snimiti dokumentarac o nastanku novog albuma, da bi se iz svega na kraju izrodio film o najmračnijem razdoblju ovog benda, kad su se zbog konstantnih sukoba Larsa Ulricha i Jamesa Hetfielda zamalo raspali.

5. You’re Gonna Miss Me (Roky Erickson, 2005.)

https://www.youtube.com/watch?v=sVFLqzJB6qw

Roky Erickson je u 60-ima konzumirao velike količine LSD-a, koji mu je vjerojatno pomogao u stvaranju psihodeličnog rocka s njegovim bendom 13th Floor Elevators. Zbog problema s ovisnošću završio je u umobolnici, gdje je od posljedica elektrošok terapije zamalo potpuno izgubio razum. Desetljećima kasnije njegov brat mu je uspio pomoći u borbi s mentalnim problemima, a njegova borba s demonima i neuništiva volja za životom prikazana u ovom filmu ostavlja snažan dojam na gledatelja.

6. We Jam Econo (Minutemen, 2005.)

Minutemen nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh niti svjetsku slavu, ponajviše zbog prerane smrti jednog od članova benda, Boona, u prometnoj nesreći 1985. godine. Boon i Mike Watt su stvorili ovaj bend i u dokumentarcu je, uz povijest benda, prikazana i priča o njihovu odnosu. Gosti koji se pojavljuju u film i pričaju o tome kako su Minutemen utjecali na njih su puno poznatiji nego što je ovaj bend ikad bio: Thurston Moore, Flea, Ian MacKaye, Henry Rollins i drugi.