Hoće li Netflix povući najbolji potez u povijesti TV-a i zaposliti Clarksona?

Stručnjaci procjenjuju da Clarkson kao brend sada vrijedi milijardu kuna

Gotovo je. Top Geara više nema. Iako ga BBC nije otkazao, Jeremy Clarkson je dobio otkaz. James May i Richard Hammond još uvijek ne govore hoće li otići iz najpopularnije emisije o automobilima svih vremena, ali znamo da stvari više nikada neće biti iste. Cijela situacija je još uvijek u kaosu. BBC je obznanio odluku tek jučer, Clarkson se ne pojavljuje u javnosti (osim na oproštajnom tulumu koji su mu prijatelji prirpemili), a policija još uvijek provodi istragu oko navodnog tridesetsekundnog napada.

No za par tjedana će napetosti proći. Što onda? Što će Clarkson i ekipa?

Prvo, treba pričekati kraj policijske obrade. Clarkson se pomlatio s dugogodišnjim producentom na jednom od snimanja kada navodno nije bio zadovoljan s posluženom večerom. Iako producent nije zvao policiju, iz ravnateljstva kažu da moraju istražiti svaki slučaj u kojem je prekršen zakon. Clarkson bi mogao biti optužen za teški napad i nanošenje tjelesnih ozljeda, za što bi mogao dobiti kaznu od šest mjeseci zatvora.

No policijska istraga ne bi trebala utjecati na tržišnu vrijednost Clarksona. Stručnjaci za marketing su izračunali da on i njegov lik danas vrijede 200 milijuna kuna više nego prije cijele frke i otpuštanja.

To je, naravno, povrh 700 milijuna kuna koliko je Top Gear brend donjeo BBC-u prošle godine. Zarađuju to od prodaje prava na emisiju koja se prikazuje u preko 200 zemalja, ali i live nastupa kao i magazina.

Nije ni čudo da se onda moguli diljem svijeta otimaju za Clarksona. Prvo se pojavila priča da bi Rupert Murdoch Clarksonu i njegovoj ekipi ponuditi mjesto na svojoj Sky mreži. To se dalo naslutiti i iz tvitova podrške koje je stalno slao svom dobrom prijatelju Clarksonu. No sada se čini da je Murdoch odustao od tog nauma, a to su donekle potvrdili i direktori mreže koji su izjavili kako se boje da nije prikladan za obitelji.

“Ne vidim kako će Clarkson imati puno problema s pronalaženjem posla”, kaže njegov kolega James May. “On je naprosto sjajan u ovome što radi”.

Jedan od igrača koji su se pojavili u utrci za Clarksona je i britanska mreža ITV, koja je spreman ponuditi 104 milijuna kuna bonusa za potpisivanje ugovora. Svima je jasno da će iz ovoga Clarkson izaći kao pobjednik, pa očito i ljudima na BBC-u. Kreativni direktor te kuće je izjavio kako ne odbacuje mogućnost da se Clarkson ipak vrati kod njih, ali ne u dogledno vrijeme. Clarksona stručnjaci savjetuju da ne ide na Sky ili ITV jer se tamo izlaže velikim opasnostima. Ako ne uspije stvoriti show koji će biti velik kao Top Gear, može mu se dogoditi da odbije sve oglašivače i onda će izgubili seksipil koji sada vuče za sobom.

No mjesto na kojem bi stvarno mogao uspjeti, mjesto na kojem bi imao neograničenu slobodu i neograničeno puno para. Netflix.

Netflix ima 35 milijardi kuna produkcijskog budžeta i ne ovisi o oglašivačima. Clarkson bi mogao napraviti emisiju o kojoj je uvijek sanjao i postati najpopularnija osoba na planeti.

Ovaj internacionalni streaming sajt ima budžet od stvarno nevjerojatnih 35 milijardi kuna koje mogu trošiti samo na novi sadržaj. Tako da Netflix definitivno ima dovoljno novaca za Clarksona. I kompletnu ekipu Top Geara koje može povesti sa sobom. Clarkson bi dobio više novaca i kompletnu kontrolu nad sadržajem koji stvara. Kako se Netflix financira samo od pretplate i ne ovisi o oglašivačima, Clarksonova nova emisija bi bila potpuno slobodna raditi što god hoće, bez da se prije mora konzultirati s odjelom marketinga.

Netflix bi dobio globalnu superzvijezdu koja bi dovukla doslovno stotine tisuća novih pretplatnika. Da, njihova orginalna produkcija je pobrala fenomenalne kritike, ali u katalogu nemaju ništa toliko komercijalno kao Top Gear. Neil Midgley, medijski stručnjak The Timesa je već pisao o ovome i rekao: “Bilo bi užasno zanimljivo vidjeti Clarksona na Netflixu. On je jedan od rijetkih Britanaca koji nisu filmske zvijezde, a imaju globalnu publiku. Netflix bi to volio.

Prošli tjedan se pojavila još jedna opcija i to od pomalo čudnog izvora. Jimmy Wales, osnivac Wikipedije je zatvitao jednu intrigantnu opciju: “Jeremy Clarkson će pokrenuti svoj vlastiti globalni show, biti vlasnik prava i zaraditi milijarde dolara. Čuli ste to ovdje prvo”.

Kako god završilo, Clarksonova karijera još uvijek nije gotova. I što god se sada dogodilo će sigurno promijeniti svijet televizije. Jedva čekam.