Jeremy Clarkson sinoć je natuknuo da bi mogao početi raditi za Netflix

Čini se da je bivši voditelj Top Geara prekinuo nagađanja gdje će raditi

FOTO: BBC

Prije nekoliko tjedana sam pisao kako se Jeremy Clarkson ne treba brinuti za svoju budućnost sada kada je dobio otkaz na Top Gearu. Iako je otkaz još bio friški, svi su bili zainteresirani da zaposle najveću televizijsku zvijezdu na svijetu čiju svaku epizodu emisije o automobilima gleda stotine milijuna ljudi. U tom tekstu sam zagovarao ideju da bi ga trebao zaposliti Netflix.

Čini se da to nije bila toliko suluda teorija. Sinoć, dok je sudjelovao na dobrotvornom eventu, Clarkson je natuknuo da bi to mogla biti istina. Iako se na prvu činilo da se šali, mogućnost suradnje s Netflixom je ponovio nekoliko puta.

Šala na aukciji

Bivši voditelj je bio domaćin dobrotvorne aukcije. Prva stvar koja je išla na aukciju je bila Clarksonova potpisana knjiga. Čim su krenule ponude Clarkson se našalio i rekao “Nemojte pretjerivati, sad sam nitko i ništa pa moj potpis ne vrijedi”. I onda je dodao. “Ali hej, uskoro ću biti na Netflixu, pa će taj potpis opet nešto vrijediti”.

Dobio je reakciju koju je htjeo i svi su se dobro nasmijali, misleći da se šali oko Netflixa. Ali nekoliko sati kasnije, kada se na aukciji pojavila cjelodnevna vožnja u Bentleyu s vozačem, ponovio je to. Iz publike su ga pitali hoće li on biti vozač, Clarkson je odgovorio: “Ovisi. Moguće je da ću onda već biti u Americi i raditi za Netflix”. Ovaj put se nitko nije previše smijao, jer je bilo neobično da dvaput spominje dogovor s Netflixom.

Genijalan poslovni potez

Kak bi to fenomenalan potez za Netflix bio. Stručnjaci za marketing su izračunali da on i njegov lik danas vrijede 200 milijuna kuna više nego prije cijele frke i otpuštanja. To je, naravno, povrh 700 milijuna kuna koliko je Top Gear brend donio BBC-u prošle godine. Zarađuju to od prodaje prava na emisiju koja se prikazuje u preko 200 zemalja, ali i live nastupa kao i magazina.

Ovaj internacionalni streaming sajt ima budžet od stvarno nevjerojatnih 35 milijardi kuna koje mogu trošiti samo na novi sadržaj. Tako da Netflix definitivno ima dovoljno novaca za Clarksona. I kompletnu ekipu Top Geara koje može povesti sa sobom. Clarkson bi dobio više novaca i kompletnu kontrolu nad sadržajem koji stvara. Kako se Netflix financira samo od pretplate i ne ovisi o oglašivačima, Clarksonova nova emisija bi bila potpuno slobodna raditi što god hoće, bez da se prije mora konzultirati s odjelom marketinga.

Netflix bi dobio globalnu superzvijezdu koja bi dovukla doslovno stotine tisuća novih pretplatnika. Da, njihova orginalna produkcija je pobrala fenomenalne kritike, ali u katalogu nemaju ništa toliko komercijalno kao Top Gear. Neil Midgley, medijski stručnjak The Timesa je već pisao o ovome i rekao: “Bilo bi užasno zanimljivo vidjeti Clarksona na Netflixu. On je jedan od rijetkih Britanaca koji nisu filmske zvijezde, a imaju globalnu publiku. Netflix bi to volio.