Hotel koji je inspirirao seriju 'Fawlty Towers' bit će srušen, a na njegovom mjestu niknuti će dom za umirovljenike

Prema vlasniku tog hotela kreiran je lik Basila Fawltyja

FOTO: Screenshot

Hotel Gleneagles u engleskom gradiću Torquayu, koji je Johnu Cleeseu poslužio kao inspiracija za seriju “Fawlty Towers”, uskoro će biti srušen. Ovaj hotel sa tri zvijezdice bit će srušen kako bi se na njegovu mjestu mogao izgraditi novi dom za umirovljenike s više od 30 soba i apartmana, prenosi The Independent.

Cleese i njegova tadašnja žena Connie Booth bili su smješteni u hotelu Gleneagles za vrijeme snimanja “Letećeg cirkusa Monty Phytona”. Poznati britanski komičar je tamo pronašao inspiraciju za svoju novu seriju “Fawlty Towers”, koju će Britanski filmski institut godinama kasnije proglasiti najboljim televizijskim ostvarenjem u povijesti.

Osebujni vlasnik hotela

Uz sami hotel, inspiracija je bio i njegov tadašnji osebujni vlasnik Donald Sinclair. On je bio neobično neugodan prema članovima Monty Phytona, pa je tako izvrijeđao Terryja Gilliama zbog njegova ponašanja za stolom, te je kroz prozor bacio kovčeg Erica Idlea jer je mislio da se u njemu nalazi bomba.

Cleese je opisao Sinclaira kao “najspektakularnije bezobraznu osobu koju je ikad upoznao”, i na njemu je bazirao lik Basila Fawltyja. Sinclair je prodao hotel 1973., i od tada do danas on je bio u vlasništvu Best Westerna.