Hrvatska je izgubila još jednog važnog akademika; umro je Nedjeljko Fabrio

Cijenjeni hrvatski književnik preminuo je jutros u 81. godini

26.03.2011.Zagreb - Premijera opere Parsifal u Hrvatskom narodnom kazalistu. Cijela opera traje pet i pol sati, a predvidjena je pauza od 45 minuta na kojoj ce se gledateljima posluzivati hrana. Nedjeljko Fabrio
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Jutros je u 81. godini preminuo Nedjeljko Fabrio, cijenjeni hrvatski književnik. Kako javlja Radio Rijeka, umro je u svom domu nakon duge bolesti.

Bio je romanopisac, novelist i dramatičar čija su se književna djela često bavila riječkim temama i problemima hrvatsko-talijanskih odnosa. Rođen je, naime, 1937. godine u Splitu, no školovao se u Rijeci gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Rijeci je proveo veći dio života, pa je tako svjedočio povijesnim događajima kroz kapitulaciju Italije 1943. godine i završetak Drugog svjetskog rata.

Pisao je o riječkoj prošlosti

Jedno od njegovih značajnijih djela je roman Vježbanje života u kojem piše o eksodusu stanovništva, uglavnom talijanske narodnosti, nakon Drugoga svjetskog rata. Djelo je 1989. postavljeno na sceni riječkog HNK gdje je doživio veliki uspjeh. Druga važna djela su mu Berenikina kosa, Triemeron, Smrt Vronskog…

Autor je brojnih eseja, pripovjesti, romana i drama te dobitnik brojnih književnih nagrada; Vladimir Nazor, Ksaver Šandor Đalski, Miroslav Krleža… Bio je redovni član HAZU i dopredsjednik Matice Hrvatske u Zagrebu.