Hrvatska je ostala bez jednog od svojih najvećih intelektualaca. Umro je Vjeran Zuppa

Čuveni teatrolog, književni kritičar i pisac rođen je u Splitu 26. siječnja 1940. godine

8.4.2021. Zagreb, Vjeran Zuppa, dramaturg, teoreticar knjizevnosti, pjesnik, kazalisni teoreticar i kriticar - portret "nPhoto: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL
FOTO: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL

Preminuo je veliki Vjeran Zuppa. Gotovo je nemoguće pobrojati sve čime se bavio taj istinski intelektualac, no dovoljno je podsjetiti da je spadao među naše najuglednije teatrologe, dramaturge, teoretičare književnosti i kazališta. Bio je i priznati pjesnik i kritičar, te upravitelj i dramaturg zagrebačkog Teatra &TD od 1966. do 1977., dakle u zlatnim godinama tog kazališta.

Zuppa je rođen u Splitu 26. siječnja 1940. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1981. završio je studij Jugoslavistike, a na istom fakultetu je i doktorirao radom Pojam dramaturgije u XX. stoljeću. Uređivao je časopise poput Razloga, Teke, Frakcije i Novog Prologa. Bio je glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske, a potom i profesor na Akademiji dramske umjetnosti čiji je bio i dekan od 2000. do 2004. godine.

Dramaturški rad

Objavio je velik broj knjiga s područja književne teorije te zbirke pjesama i jednu dramu (Floria Tosca ili smrt engleske kraljice). Preveo je niz značajnih francuskih, njemačkih i talijanskih filozofa, teoretičara i pjesnika. Nakon knjiga Isprika za pjesmu i Lirica i naviga s Antom Stamaćem je sastavio antologiju Nova europska kritika I-III (1969. – 1972).

Zuppa je zastupljen u značajnim antologijama eseja, hrvatskog suvremenog pjesništva i dramske teorije. Njegova djela prevođena su na više jezika. Nositelj je značajnih književnih nagrada.