Organizator ljevičarske tribine na kojoj ne sudjeluje nijedna žena: 'Žao mi je, diskriminacija mi nije prihvatljiva'

Mrnarević je naglasio i da pozvani gosti nisu imali uvid u listu sudionika, zbog čega ne mogu biti odgovorni za njegov propust

FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Organizator i moderator festivala “Kupi mi, mama, jedan mali rat” Pero Mrnarević, na čijoj se Facebook objavi povela žustra rasprava oko nesudjelovanja nijedne žene unutar programa posvećenog preminulom feralcu Predragu Luciću, na svom Facebooku profilu statusom je izrazio žaljenje što je “sastavljanjem programa u kojem su svi sudionici panel-diskusija muškarci i to još na 8. mart, nehotice povrijedio žene čiji rad inače cijeni”.

Naime, nakon što je na društvenim mrežama objavio program festivala koji će se održati od 7. do 10. ožujka u Dubrovniku, Mrnarević nije shvatio u čemu je problem i što je sporno s time što unutar programa ne govori, ne raspravlja, ne moderira, ne pjeva nijedna žena.

Povela se potom čitava rasprava unutar koje su reagirale mnoge poznate i manje poznate žene, između ostalih i Ivana Dragičević, Sanja Sarnavka, Snježana Pavić, Rada Borić i Snježana Banović.

“Žao mi je tim više, što mi nikakva diskriminacija, pa ni spolna/rodna nije prihvatljiva”, napisao je Mrnarević i nastavio: “Volio bih da pozvane sudionice nisu bile spriječene za sudjelovanje na tribinama. Da nije bilo tako, one bi bile u programu i sigurno ne bi došlo do ovoga zbog čega se sada ispričavam”.

Mrnarević je naglasio da pozvani gosti i gošće nisu imali/e uvid u cjelokupnu listu sudionika, te stoga oni i one ne mogu biti odgovorni za njegov organizacijski propust. Osim gostiju, Mrnarević se ispričao i obitelji Predraga Lucića koji je svakako zaslužio bolje sjećanje za 60. rođendan od “onog koji se dogodio”.

Organizator festivala žaljenje je izrazio i zbog toga što je u afektu “ponekom neprimjerenom riječi” povrijedio i neke od sudionika i sudionica prepiske na društvenim mrežama. “Nastojim imati na umu da teške i netočne riječi koje sam prije toga od nekih primio, ne smiju biti izlika za moje. Hvala svima na kritikama, sugestijama, potpori i razumijevanju”, zaključuje Mrnarević.

 

Jako mi je žao što sam sastavljanjem ovogodišnjeg programa REBEDU, u kojem su svi učesnici panel-diskusija muškarci i to…

Posted by Pero Mrnarević on Friday, March 1, 2024

 

Festival koji se održava u čast preminulog feralovca Predraga Lucića okuplja superligu lijeve misli i autora s područja bivše Jugoslavije. Nastupit će, među ostalima, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Drago Bojić, Boris Buden. Govornici na panelu “U raljama nacionalizma” su Andrej Nikolaidis, Milivoj Bešlin, Nebojša Zelić, Igor Štiks.

Sudjelovat će i Zoran Predin, Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Feđa Štukan, Dragan Bursać, Sinan Gudžević, Tarik Haverić… No na festivalu koji će se, prigodno, održati na 8. mart, neće sudjelovati niti jedna žena.