Iz Gordogana traže da ministrica Obuljen pokaže papire koji dokazuju da su ih, kao, ukinuli zbog neurednih izvještaja

Tvrde da posljednjih pet godina nisu dobili nikakvo upozorenje iz Ministarstva

Ninu Obuljen snimio je Telegramov fotograf Borko Vukosav
FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Glavni urednik Gordogana Branko Matan odgovorio je Ministarstvu kulture koje je na svojoj stranici obrazložilo odluku o ukidanju potpore časopisu. Razlozi su, prema Ministarstvu kulture, višegodišnje “neuredno izvršavanje obveza”, “neredovita izvješća, nepoštivanje prijavljene dinamike i broja svezaka, neodazivanje na požurnice”, osim toga stalna “kašnjenja”, “pa čak i diskontinuitet izlaženja”.

U zaključku Ministarstvo napominje da su iznesene činjenice neumoljive, da Gordogan nema argumenata te se stoga služi “uvredljivim javnim napadima” i “ucjenama traži od Ministarstva da krši vlastite kriterije”. Uredništvo Gordogana u odgovoru ističe da uredno izlaze godinama. “To nam svakoga prosinaca potvrđujete upravo vi, Ministarstvo kulture, prihvaćanjem naših datuma, naših brojeva i naših izvješća, te – na temelju svega navedenoga – isplaćivanjem 20 posto ugovornog iznosa ‘po realizaciji’. Taj novac ne bismo mogli dobiti da kasnimo i da nam izvješća ne valjaju.”

Nisu dobili nikakvo upozorenje

Ističu da posljednjih pet godina nisu dobili bilo kakvo upozorenje, u bilo kojem obliku: niti “upozorenje”, niti kritike izvješća, niti “požurnicu”. “Potpuno je zagonetno kako je netko u Ministarstvu došao na ideju da javnosti – a i svom vlastitom povjerenstvu – iznosi izmišljotine”, piše Gordogan i poziva Ministarstvo kulture da javno podastre dokaze za svoje tvrdnje.

“U slučaju da to ne učinite – a vjerujem da nećete, jer ne znam kako možete pokazati ono što ne postoji – bilo bi dobro da u vezi ovog slučaja nešto i poduzmete. Neću Vas zamarati pozivom da podnesete ostavku, ni Vas ni sebe. Poželjno bi ipak bilo da provedete internu istragu u Ministarstvu i ustanovite odakle te silne neistine i odakle ta mržnja prema jednom hrvatskom časopisu”, piše glavni urednik Gordogana Matan.

Od ministrice kulture traže odgovore

Ministricu Obuljen Koržinek moli i da odgovori kako to Gordogan “ucjenama traži od Ministarstva da krši vlastite kriterije”.

“Voljeli bismo znati kako mi to vas ‘ucjenjujemo’? Vas, ljude u velikoj, moćnoj, bogato opremljenoj zgradi, državno tijelo, tijelo javne uprave, ministarstvo hrvatske vlade? O čemu govorite? Tihim glasom smo vas na tribini pred nekoliko desetaka ljudi pozvali da nam javno obrazložite svoju odluku, to pitanje upućeno vam je iz jedne od najmanjih, najsiromašnijih i najnemoćnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

Iz institucije koja radi na dva kvadratna metra privatnoga stana, na deset godina starom kompjuteru, koja ne može plaćati honorare svojim autorima, koja već dvije godine zahvaljujući vašem teroru ne može izdati svoje brojeve bez donacija koje članovi uredništva isplaćuju sa svojih privatnih računa (što je sve uredno navedeno u našim izvješćima koja ismijavate). Iz institucije čiji je časopis svakim svojim brojem poklon autora hrvatskoj kulturnoj javnosti.”

Odgovor Ministarstvu kulture Branko MatanKada sam, potkraj prošlog tjedna, na predstavljanju našega novog broja,…

Gepostet von Gordogan am Sonntag, 11. Februar 2018

Ministarstvo časopisu uskratilo 20.000 kuna

Podsjetimo, prije tjedan dana Telegram je pisao o odluci Ministarstva kulture da u potpunosti obustavi podupiranje jednog o najvažnijih književno-kulturnih časopisa u Hrvatskoj. Riječ je o svoti od 20.000 kuna.

O svemu je glavni urednik časopisa obavijestio javnost na predstavljaju posljednjeg broja u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića. Više možete pročitati ovdje.