Izašla je top-lista najprodavanijih knjiga: Kristian Novak s čak tri naslova obilježio 2023. godinu

Portal Moderna vremena donosi listu najprodavanijih naslova u protekloj godini, prema podacima hrvatskih knjižara



 Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Portal Moderna vremena izašao je s listom najprodavanijih književnih naslova u protekloj godini, prema podacima hrvatskih knjižara o prošlogodišnjoj prodaji. Top-lista je nekoliko – uključujući one o najprodavanijim domaćim naslovima tzv. lijepe književnosti, svjetske i domaće publicistike, knjiga za djecu i mlade, slikovnica, biografija, knjiga o društvu, politici i povijesti, kao i mentalnom i duhovnom razvoju.

Na godišnjoj top 10 listi najprodavanijih naslova domaće književnosti, nema većih iznenađenja. Na vrhu ljestvice nalazi se roman “Slučaj vlastite pogibelji” (OceanMore), novo djelo vrlo popularnog i čitanog autora Kristiana Novaka. Nakladnik je prvo izdanje tog romana rasprodao u dva tjedna, a koliko je knjiga bila popularna odmah po objavljivanju dokazuje i činjenica da se “primjerak više” tražio već na Interliberu i to predzadnjeg dana sajma. Dosad je prodano više od 6000 primjeraka tog romana koji je paralelno uz objavu doživio i svoju kazališnu praizvedbu, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u režiji Ivana Plazibata.

Zanimljivo, na top-listi se nalaze još dva Novakova romana, koji su opet došli u fokus čitateljstva zahvaljujući uspjehu “Slučaja vlastite pogibelji”. Novakov hvaljeni roman iz 2016. godine, “Ciganin, ali najljepši”, na petom je mjestu prodaje u prošloj godini, dok je roman “Črna mati zemla” – deset godina nakon objavljivanja – na desetom mjestu.

Split osamdesetih

Na drugom mjestu top-liste nalazi se knjiga “U malu je uša đava” (Fraktura) omiljene splitske autorice i slikarice Tisje Kljaković Braić. Riječ je o knjizi priča koja prati autoričino odrastanje u Splitu osamdesetih, a prate ih i ilustracije umjetnice. Knjigu je na daske splitskog HNK-a u 2022. godini postavio redatelj Mario Kovač.

Treće mjesto pripalo je Robertu Perišiću i njegovom sjajno prihvaćenom romanu “Brod za Issu” (Sandorf), koji predstavlja iščašenje u opusu autora, a nagrađen je i Književnom nagradom Predrag Matvejević za 2023. godinu, kao i Nagradom Kamov. Riječ je o romanu filzofsko-avanturističkog prosedea, u kojemu Perišić donosi epsku priču o prekomorskoj avanturi sirakuškog roba Kalije, koji se u društvu mačke Miu, magarca Mikra i ostalih Sirakužana otisne na putovanje do grada Isse, današnjeg Visa, kojega su Grci u antičko doba kolonizirali. Uz hrvatsko izdanje, roman je objavljen i na engleskom jeziku pri američkom ogranku izdavača “Sandorf Passage” (naslov izdanja je “A cat at the end of the world”), a dobio je i pozitivne kritike u uglednim listovima poput Wall Street Journala.

Na četvrtom i šestom mjestu najprodavanijih naslova domaće književnosti u protekloj godini, nalaze se naslovi legendarnog Miljenka Smoje: “Kronika o našem Malom mistu” i “Kronika o Velom mistu : Prvi dil” (V.B.Z.)

Neimenovani dalmatinski gradić

Na sedmom mjestu nalazi se nagrađivana autorica Olja Savičević Ivančević sa svojom posljednjom knjigom “Ljeta s Marijom” (Fraktura). Riječ je o romanu u kojemu autorica pripovijeda o neimenovanom dalmatinskom gradiću, u kojemu pet Marija (Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara) pričaju svaka svoju priču. One dijele ime, ali njihovi su životi slični samo po tome što progovaraju o zapostavljenom ženskom iskustvu iz različitih vremenskih perioda.

Na osmo mjesto top-liste “uguralo se” i jedno pjesničko djelo. Riječ je o knjizi pjesama Sanina Karamehmedovića – inače člana i autora u popularnom dubrovačkom bendu Silente. Njegova “Terca za tišinu” (Rockmark) donosi uglazbljene i neuglazbljene pjesme benda, koje prate i osobni komentari autora, ali i priče o bendu s kojim je višestruki dobitnik glazbenih, kulturnih i umjetničkih priznanja.

Na devetom mjestu je Damir Karakaš sa svojim posljednjim romanom “Potop”. Pisan u snovitom stilu, taj se roman – koji bi mogao biti Karakaševa “Mansarda” – dotiče ključnih egzistencijalnih tema u životu pojedinca kao što su ljubav, zavičaj, obiteljski odnosi, ali i Domovinski rat. Autor, međutim, stranice o ratu ispisuje iz jedne sasvim drugačije perspektive, budući da je i sam u njemu sudjelovao – i to na prvoj crti između 1990. i 1992. godine.

Inače, na top-listi 10 najprodavanijih naslova u kategoriji “Mentalni i duhovni razvoj” završila je i “Depra” Aleksandra Stankovića, koja je izašla u nakladi Telegrama.

Čitavu top-listu naslova u svim kategorijama možete provjeriti ovdje.