Bavarske institucije godinama su rasprodavale blago koje su pokrali nacisti umjesto da ga vrate pravim vlasnicima

Bavarci su još 50-ih obćali da će vratiti ukradene umjetnine

FOTO: YouTube

Kad je američka vojka 1949. Nijemcima povjerila na čuvanje umjetničko blago koje su nacisti godinama krali od židova i drugih nepoželjnika mislilo se da su vrijedna umjetnička djela završila u sigurnim rukama. Institucija kojoj je povjereno čuvanje vrijednih umjetničkih djela zvala se Bayerische Staatsgemäldesammlungen i još je i danas jedina svoje vrste u Bavarskoj.

Specijalna postrojba savezničkoh snaga, poznata i kao The Monuments Men, godinama je, naime, nakon rata kopala po tajnim bunkerima nacista ne bi li pronašla tisuće ukradenih umjetnina kako bi se vratile njihovim pravim vlasnicima. No kad su se Nijemci dokopali tog blaga, raspodjelili su najbolje primjerke po svojim muzejima umjesto da nastave s procesom povrata imovine koji su pokrenuli Amerikanci, piše Süddeutsche Zeitung.

Štoviše, djela koja su se spomenutoj bavarskoj instituciji učinila nezanimljivima rasprodana su uz blagoslov nadležnih regionalnih ministarstava. Neka od tih djela završila su čak u rukama bivših nacističkih uglednika poput obitelji Hermanna Göringa. Barem tako tvrdi Commission for Looted Art in Europe, NGO s bazom u Londonu čiji je cilj zaštita prava žrtava.

Bavarci još uvijek stopiraju proces povrata imovine

U međuvremenu se doznalo za niz sličnih slučaja što je dovelo do dosta opsežne istrage o tome što se dogodilo s ukradenim nacističkim blagom. Otkriveno je da cijeli niz muzeja u svojim depoima drži stotine umjetničkih djela sumnjivog porijekla i to zahvaljujući involviranosti nadležnih državnih institucija kao što su ministarstvo kulture, odnosno ministarstvo financija.

A te iste institucije i dalje odbijaju zaključiti proces koji je odavno trebao biti zaključen. Beozbrazluk bavarskih institucija ide čak toliko daleko da godinama stopiraju sve što ima veze s povratom ukradenih slika, čak ne daju niti uvid u svoje arhive iako imaju zakonsku obavezu Državnom arhivu dopustiti pristup svim dokumentima.

Svjetski ugledna Commission for Looted Art in Europe stoga opravdano sumnja da su upravitelji Bayerische Staatsgemäldesammlungen godinama zlorabili svoj položaj kako bi ilegalno raspačavali ukradeno blago. Međunarodna zajednica Njemačku zbog ove afere redovito proziva već neko vrijeme, no čini se da se po tom pitanju i dalje ne poduzima apsolutno ništa.