Izložbom konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka u Zagrebu je otvorena jedna zanimljiva galerija

Na izložbi se mogu vidjeti okviri u kojima su razrezane arke Trbuljakove knjige

Sinoć je u Zagrebu otvorena nova galerija naziva 3.14. Otvorena je izložbom “Zatvoreno – otvoreno” istaknutog hrvatskoga konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka.

Posjetitelji na izložbi mogu vidjeti trideset i tri okvira u kojima je umjetnik stavio razrezane arke svoje knjige Cecinestpasism objavljene prošle godine. Riječ je o knjizi u kojoj arci nisu izrezani, a dio listova je neotisnut, pa je za njezino čitanje bitan i sam čin izrezivanja, odnosno čitateljeva odluka o izrezivanju knjige postaje djelom umjetničkog rada. Sada je ta knjiga dvostruko zatvorena – nerazrezana i pritisnuta u okvir. Riječ je o još jednom Trbuljakovom preispitivanju statusa umjetničkoga djela.

Knjiga dozvoljava vlasniku da sam odluči što za njega predstavlja

Autor popratnog teksta izložbe je Marko Golub koji o izložbi bilježi: “Knjiga dozvoljava vlasniku, koji nije nužno i čitatelj, da sam koreografira svoje postupanje prema njoj. Omogućuje mu da sam odluči što je ona za njega više: kolekcionarski predmet, umjetnički objekt, dizajnerski artefakt, zbirka tekstova, tzv. knjiga umjetnika u povijesnoumjetničkom značenju tog termina, još jedan Trbuljakov konceptualni umjetnički rad, tiskarska roba s greškom ili ezoterijski totem s vlastitim kriptičnim numerološkim značenjima (naklada 333 primjerka)”, napisao je Golub.

Goran Trbuljak završio je grafiku na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, a potom i fotografiju na Dramskoj akademiji. Djeluje od početka sedamdesetih zanimljivim konceptualnim radovima u kojima se poigrava institucijama, sa shvaćanjem umjetnosti i njezinim statusom (plakatima “Star i ćelav, tražim galeriju” i izlaganjem uvezanog papirnatog otpada kao konceptualnih, unikatnih monografija).

Galerija koja će se orijentirati na nove umjetničke prakse

Galerija 3.14 orijentirati će se prvenstveno na nove umjetničke prakse, otkrivati zametnute bisere hrvatske konceptualne i predkonceptualne proizvodnje. Uz to će se otvarati vrata i suvremenim eksperimentatorima.

Među autorima koje će ova galerija predstaviti problematskim izložbama poput ove su Mangelos, Braco Dimitrijević, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Vladimir Dodig Trokut i Igor Grubić.