Ovaj mladi umjetnik detaljno je istražio što nam znači novac u životu

U zagrebačkoj G-MK 10. travnja predstavlja se umjetnik Vanja Babić

FOTO: www.g-mk.hr

Prostor Galerije Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 još je od veljače pretvoren u radni umjesto u izložbeni prostor za različite umjetnike, nazvan Otvoreni studio. Drugi ovogodišnji gost-umjetnik svoj je rad u G-MK započeo 6. ožujka. Riječ je o sve poznatijem mladom autoru Vanji Babiću koji je u prostoru galerije nastavio razvijati svoj rad “Transformacija”, koji se na raznovrsne načine i perspektive bavi fenomenom novca.

U petak 10. travnja u 20 h, Vanja Babić će publici predstaviti što je osmislio tijekom jednomjesečnog istraživanja. Umjetnikov aktualni rad nastavlja se na njegova ranija propitivanja vrijednosnih i simboličkih aspekata novca i osobnog odnosa prema novcu. Projekt se dalje razvija kroz konstrukciju kinetičkih objekata s hipnotičkim efektom u kojima se novčanice tretiraju kao umjetnički materijal. S obzirom na to da je vizualni efekt kinetičkih objekata izrazito hipnotičan autoru se sada spontano nameće i ispitivanje veza između hipnoze i sugestije i novca. Babić će u G-MK prikazati instalaciju “1250” – luminokinetičku napravu za dekonstrukciju novca pod UV svjetlom, knjigu umjetnika i ostale materijale nastale tijekom rada u galeriji u ožujku i travnju.

Rad Vanje Babića u G-MK

Vanja Babić (Zagreb, 1984.) diplomirao je 2013. godine Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prije studija na ALU diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu 2008. Dobitnik je nagrade Essl Art Award 2013., stipendije Becks za umjetničko stvaranje i posebne nagrade za umjetnički rad na izložbi “Energija” (sponzor: INA) 2013. Prvu samostanu izložbu ”Ima ih u tramvajima” popraćenu brojnim umjetničkim akcijama u gradu predstavio je 2012. u Galeriji SC, a drugu, ”Transformacija 1250”, 2014. u galeriji Prozori. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u Zagrebu, Londonu, Beču, Koprivnici, kao i na 31. Salonu mladih i 48. Zagrebačkom salonu . Sudjelovao je i vodio brojne umjetničke radionice koje povezuju srodne umjetničke discipline i potiču intermedijalnost (pokret, performans, instalacije, zvuk, fotografija, video).

Novac, podsvijest i hipnoza

Prije umjetnikove prezentacije, u 19 h održat će se predavanje psihoterapeuta Dražena Radakovića “Novac, podsvijest i hipnoza”. On će govoriti o hipnozi kojom se bavi u svojoj praksi te predočiti koja je njena primjena u svakodnevnom životu. Također, nastavno na rad Vanje Babića dat će uvod u teme kao što su: novac i podsvijest, novac i duhovnost te povezanost duhovnosti i ega.

Dražen Radaković radi kao psihoterapeut i savjetnik već dugi niz godina. Po zvanju je sveučilišni specijalist psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu. Intenzivno radi obiteljske, sistemske i poslovne konstelacije, kao i obiteljsko i psihosocijalno savjetovanje. Vodi i vlastite škole samohipnoze, hipnoze i regresoterapije u Hrvatskoj i izvan nje. U nakladi izdavačke kuće Profil izdao je knjige “Hipnoza za svakodnevnu primjenu” 2012. i “Život između smrti i ponovnog rođenja” 2014. godine.

Na koje nas sve načine novac zavodi, možemo li se ikako oduprijeti njegovoj masovnoj hipnozi i možemo li mi ikako (i kako?) manipulirati sveprisutnom moći novca, saznat ćemo u petak u G-MK…

Izvor: www.g-mk.hr