Jedna od najpoznatijih hrvatskih dramatičarki održat će vrlo bitno predavanje u Zagrebu

Drame Tene Štivičić izvode se i primaju nagrade po cijeloj Europi

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Međunarodno priznata hrvatska dramska spisateljica i umjetnica s londonskom adresom, Tena Štivičić, ponovno dolazi u Zagreb za točno tjedan dana, u srijedu 20. svibnja, i to u Multimedijalni institut, Klub Mama, kako bi gostovala u programu “Cruising” koji vodi također dramski pisac i novinar Srđan Sandić. Sandić će s Tenom Štivičić razgovarati o njezinim brojnim tekstovima izvođenim na hrvatskim i europskim pozornicama, te njezinom umjetničkom razvoju tijekom kojeg je postala i jedna od najpoznatijih dramatičarki na britanskoj kazališnoj sceni, što je dovelo do prepoznatljivosti njezinog dramskog pisma na europskoj razini.

Tena Štivičić, kćerka velikog dramatičara i scenarista Ive Štivičića (kultna televizijska serija “Kuda idu divlje svinje” i druge), diplomirala je na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu 2001., a magistrirala je na Goldsmiths Collegeu u Londonu 2004. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Njezine su drame prevedene na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008.

Brojne izvedbe i projekti diljem kontinenta

Kao dramaturginja Štivičić je radila na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses, a kao dramatičarka debitirala je 1999. dramom “Nemreš pobjeć od nedjelje” u režiji Tee Gjergjizi u Zagrebačkom kazalištu mladih. Drama je izvođena i u radio formi, a postavljana je i u kazalištima u Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj, ali i u Teatru Ludens u Koprivnici. Možda je dosad najuspješniji tekst Tene Štivičić drama “Fragile” izvođena diljem Europe, ali i Male Azije (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija, Turska, Austrija i Njemačka (više različitih produkcija)), koja je bila veliki hit Slovenskog mladinskog gledališča u režiji Matjaža Pograjca, dok je najveći doseg u Njemačkoj imala predstava u Staatstheater Stuttgart u režiji Andre Roesslera. Dvije gorenavadene prestižne nagrade Štivičić je primila baš za tu dramu.

U drugoj polovici dvijetisućitih Tena Štivičić nastavila je intenzivnu suradnju sa Zagrebačkim kazalištem mladih za koje je napisala dvije vrlo hvaljene i kasnije posvuda izvođene drame, “Krijesnice” (2007.) i “Sedam dana u Zagrebu” (2009.). Potonji dramski tekst naručen je za projekt “Orient Express” koji je okupio šest kazališta članica Europske kazališne kovencije, te se kao predstava izvodio na željezničkim postajama u nekoliko gradova regije. U “Krijesnicama” u režiji Janusza Kice je pak jednu od svojih posljednjih uloga odigrao veliki hrvatski glumac Vanja Drach.

Veliki uspjeh hrvatske drame u svijetu

Tena Štivičić od 2003. živi u Londonu, te je posljednjih nekoliko godina značajno uznapredovao njezin rad za britanske kazališne kuće, u kojima joj je s uspjehom izvedeno nekoliko novijih drama. Vrhunac njezine europske afirmacije predstavlja prošlogodišnja praizvedba drame “Three Winters” u londonskom National Theatreu, koju je režirao Howard Davies, jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, dobitnik čak tri nagrade Olivier (prestižne britanske kazališne nagrade). Ujedno je to i jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu.

Kao kolumnistica časopisa Zaposlena Tena Štivičić je od 2007. objavila dvije knjige kolumni, “Odbrojavanje” (2007.) i “Vrag ne spava” (2010.), dok joj je 2008. u izdanju Profila objavljena zbirka ranih drama “Dvije i druge”. Stoga se odazovite pozivu na druženje i razgovor s ovom velikom hrvatskom dramskom umjetnicom europskog profila.