Kino-hit Barbie ostao bez kategorije na Oscarima koju je silno priželjkivao, ali postoji dosta logično objašnjenje

Film je ušao u kategoriju adaptiranih scenarija od strane scenarističkog razreda američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti

FOTO: Youtube Screenshoot

Premda je "Barbie", od strane Udruženja pisaca SAD-a označen kao originalno djelo, u četvrtak 11. siječnja, kada započinje službeno glasanje za nominacije za nagradu Oscar, konkurirat će u kategoriji adaptiranog scenarija. 

Američki kino-hit “Barbie” Grete Gerwig najgledaniji je film 2023., najgledaniji film u povijesti koji je režirala žena te najuspješniji film u povijesti studija Warner Bros ali američka Akademija ipak ne smatra da je riječ o originalnom scenariju.

Kako prenosi Variety, film je, naposljetku, ušao u kategoriju adaptiranih scenarija od strane scenarističkog razreda američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, unatoč kampanji da uđe u kategoriju originalnog scenarija.

Premda je “Barbie”, s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, od strane Udruženja pisaca SAD-a označen kao originalno djelo, u četvrtak 11. siječnja, kada započinje službeno glasanje za nominacije za nagradu Oscar, konkurirat će u kategoriji adaptiranog scenarija.

Uobičajena praksa

Gerwig, koja scenarij za “Barbie” supotpisuje sa svojim partnerom Noahom Baumbachom, postala je prva žena koja je režirala film koji je zaradio milijardu dolara, a u svom portfoliju već ima nominacije za tri Oscara te je jedna od sedam žena koje su ikada bile nominirane u kategoriji režije.

Ova odluka američke Akademije nije iznenađujuća jer mnogi filmovi o već postojećim likovima na kraju se klasificiraju kao adaptirani scenariji, a to su, primjerice, “Priča o igračkama 3”, “Borat 2”, “Prije ponoći” i “Joker”, a Barbie i Ken tvrtke Mattel svjetski su popularne lutke već desetljećima i premda je scenarij originalan, to je vjerojatno razlog ovakve odluke američke Akademije.