Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kipar Tomislav Ostoja otvorio je galeriju i donirao Gradu Zagrebu 365 radova

Izloženi su neki od ponajboljih radova ovog suvremenog kipara

13.05.2015., Zagreb, Opaticka ulica - Kipar Tomislav Ostoja u stanu koji je donirao gradu Zagrebu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U središtu Zagreba, u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini Kamenitih vrata, otvorena je galerija hrvatskog suvremenog kipara Tomislava Ostoje, priopćili su iz Moderne galerije. Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoje u galeriji čini više od sto izabranih radova iz donacije nastalih u proteklih šest stvaralačkih desetljeća.

Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode u reprezentativni karakter njegova stvaralaštva, stoji u brošuri s informacijama o galeriji. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa “Ljeto”, “Otočanke” i “Ribe”, popraćene crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

S radovima donirao i stan

Donacija Tomislava Ostoje Gradu Zagrebu uključuje 365 njegovih skulptura, slika i crteža zajedno sa stanom u kojem su smještene i velikim dijelom izložene. Riječ je o prostoru od 130 metara kvadratnih na drugom katu palače u Opatičkoj ulici br. 6 koji je preuređen u galeriju. Darovni ugovor kipar je potpisao 7. kolovoza 2012., a od listopada 2014. galerija “Tomislav Ostoja” dostupna je javnosti kako u svrhu istraživanja umjetnikova opusa, tako i za razgledavanje starog postava.

Ostoja je rođenu Splitu 1931., gdje je pohađao Školu primijenjene umjetnosti u kojoj je maturirao 1952. Rani Ostojini radovi, nastali u srednjoškolskoj kiparskoj klasi, u znatnoj mjeri obilježeni su meštrovićevskom stilizacijom motiva, ali i zavidnom vještinom modeliranja. U jesen 1952. polaže prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i do diplome 1957. studira kiparstvo u klasama Grge Antunca, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića kod kojeg završava i takozvanu “specijalku”. Nakon studija nastavlja s radom pod okriljem mentora Augustinčića i suradnik je profesorove radionice sve do 1961.. Po napuštanju majstorske radionice radi u svom atelijeru i dvorištu Medulićeve br. 12.

Dobitnik brojnih nagrada

Stvorio je golemi opus od više stotina skulptura i slika koje i danas rese zbirke vodećih muzejsko-galerijskih ustanova i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. Oblikovao je devetnaest javnih plastika i spomenika. Devet je postavljeno na otvorenim prostorima u Zagrebu, tri u Čakovcu, po jedna u Ličkom Osiku, Begovu Razdolju, Poreču i Kninu, a dvije u Vukovaru.

Među njima, uz spomenik pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću iz 1962. i parkovnu skulpturu “Dječak” iz 1979., obje postavljene u Zagrebu, posebno se ističe središnji memorijalni spomenik žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru otriven 2000.. Osvojio je brojne nagrade, među kojima, kako se ističe, prvu nagradu na natječaju za spomenik bl. kardinalu Alojziju Stepincu 1996. i prvu nagradu za kompoziciju “Slomljeno vukovarsko srce” na natječaju za spomen-obilježje stradalim žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru 2007.