Komentar Mire Para: Zašto su me promjene na HRT-u razveselile

Volim gledati TV bez da vidim nekoga agresivnog poput Maje Sever

FOTO: KRASNODAR PERSUN

Davno je još, sjetit ćete se, jedan od dvojice sadašnjih potpredsjednika Vlade najavio kako će na HRT-u uslijediti mnoge čistke kada njegova stranka pobijedi na izborima i on, eto, dođe na vlast. To je, naravno, odmah izazvalo burne reakcije među članovima tadašnje Vlade i zaposlenicima na Prisavlju, ali još i važnije – kod onog dijela javnosti koji ne želi živjeti u državi gdje se na takve funkcije postavlja i smjenjuje u najboljoj maniri Sjeverne Koreje.

Pa evo, i ja, Miro Par, pratio sam tih dana takve najave s iznimnim neodobravanjem i nije mi se nimalo svidjelo to što čujem, ali da su umjesto nekih općenitih najava konkretno rekli što namjeravaju napraviti i koga će, evo, sve smijeniti, možda bih im i ja dao glas…

Pri tome je vrlo važno za znati da nisam ustaša, partizan, desničar, ljevičar ili član neke stranke, a što bi zasigurno odlično odgovaralo svima koji se neće složiti s mojim mišljenjem. Devedesetiprve sam, da spomenem i to, imao 4 godine i jedine borbe koje su me zanimale bile su one između Bret Hitman Harta i Undertakera. Jednostavno sam čovjek koji voli gledati televiziju bez da na njoj vidi ili, još gore, čuje nekoga tako pristranog i agresivnog u izvještavanju poput Maje Sever.

Ten Petra Vlahova

Elem, iako se taj dolazak na vlast uslijed nekih mostova i mostića, kako su ih znali nazivati dok im nisu zatrebali, malo oduljio, pa čak proveo i nekim okolnim putem, mora im se priznati da nisu zaboravili na svoje predizborno obećanje.

Radman se tako nije ni okrenuo – samo je na trenutak napustio svoj ured kako bi otišao na piš pauzu – a Siniša Kovačić mu se već uvalio u fotelju. “A, gdje ću ja sjediti?”, čudio se Radman, ali novi vršitelj njegove dužnosti spretno je doskočio i tome.

“Uzmi jednu iz Dnevnika…”, rekao je te tako nastavio provoditi promjene na Prisavlju i ukinuo onu komičnu situaciju kad dva čovjeka moraju čitati jedne vijesti. “Najbolje onu Alfierovu!”, poentirao je snažno.

Sport će biti gledaniji jer su utakmice nogometne reprezentacije ponovno dio programa. Neće to biti neke spektakularne tekme,ali barem ćemo se nasmijati gledajući Čačićeva taktička rješenja

Nakon toga promijenio je još nekoliko voditelja i urednika informativnih emisija, a što bi jedino moglo imati posljedice na ten Petra Vlahova koji je lampe za solarij ispred kojih je do tada sjedio, zamijenio svjetlima kamera trećeg dnevnika. Osim toga, uvjeren sam, neće se pretjerano odraziti na našu svakodnevnicu, ali razrješenje već spomenute voditeljice moglo bi dovesti do povećanja gledanosti Hrvatske uživo.

A isto tako, na HRT-u će biti gledaniji i sport jer su utakmice nogometne reprezentacije ponovno dio programa. Ne smatram, naravno, da će to biti neke spektakularne utakmice, niti neke velike pobjede, ali barem ćemo se malo nasmijati gledajući Čačićeva taktička rješenja. U svakom slučaju više nego što sam se nasmijao gledajući Montirani proces, a čije ukidanje su krenuli poistovjećivati s cenzurom satire, iako – priznali su gotovo svi koji su se oglasili – nikada ga nisu pogledali. Ja, s druge pak strane, nažalost, jesam…

Iako News Bar, a koji vode isti ti momci, zbilja zna biti genijalan, emisija je bila teško gledljiva. I to bi, nota bene, bio dovoljan razlog da je ugase, a sve političke konotacije koje se uz to vežu možda jesu na tragu ranije spomenutih totalitarnih režima, ali nisu predmet TV recenzije.

Prijenos teniskih mečeva

Osim toga, u posljednjih godinu dana s HRT-a otišli su još neki na koje smo navikli. Doduše, ne po političkoj, nego starosnoj liniji. Đelo će tako ubuduće televizijski program birati samo za svoje ukućane, a Kostadinov će nam poboljšati šanse na Euroviziji tako što će ove godine sudjelovati samo kao gledatelj. A i Mićo Dušanović je, napokon, odšaputao svoje po pitanju prijenosa teniskih mečeva…

Sve te promjene su, bezbeli, dobre, ili barem nisu ništa lošije od onih kojima smo na HRT-u svjedočili prije 4 godine, osim one da će Mirko Miočić zbog zdravstvenih razloga biti privremeno odsutan. Međutim, za njega sam siguran da će se vratiti još bolji i pametniji, a za ove ostale navedene u tekstu, odluci o odlasku u mirovinu i Kovačićevim rješenjima o razrješenju s dužnosti, i nisam baš siguran da će se drugi otimati za njih.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 26. ožujka 2016.