Kritika pokopala Matthewa McConaugheya, njegov novi film pobrao zvižduke u Cannesu

Riječ je o novom filmu redatelja Gusa Van Santa naziva 'Sea of Trees'

US actor Matthew McConaughey (C) poses with US director Gus Van Sant (L) and British actress Naomi Watts as they arrive for the screening of the film "The Sea of Trees" at the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 16, 2015.       AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
FOTO: AFP

Matthew McConaughey trenutno ne proživljava najsretnije dane u životu. Ovaj poznati glumac posljednjih je godina glumio u nekoliko jako uspješnih filmova i TV serija, dobio je Oscara i Zlatni globus za najboljeg glumca i činilo se da sve ide uzlaznom putanjom. No onda je došao u Cannes promovirati svoj novi film i tamo ga je kritika rasčetvorila.

Riječ je o novom filmu redatelja Gusa Van Santa “Sea of Trees”, drami koja se bavi suicidom i u kojoj uz McConaugheya glume Ken Watanabe i Naomi Watts. Ovog vikenda održana je projekcija za predstavnike medija, koji su ostali potpuno razočarani filmom i nakon završetka emitiranja održali koncert zvižduka kojem su svjedočili i Van Sant i McConaughey.

“Svatko ima pravo izviždati film, isto kao što svatko ima pravo i zapljeskati. Ja sam zadovoljan time kako je ispao i sretan sam što mogu biti ovdje s ostatkom ekipe predstaviti ga publici i kritičarima”, rekao je McConaughey na presici nakon projekcije filma.

Redatelj Gus Van Sant veteran je festivala u Cannesu, na kojem je sa svojim filmovima gostovao već nekoliko puta, a 2003. osvojio je Zlatnu palmu za “Elephanta”. On je na konferenciji za novinare također djelovao poprilično neuzdrman lošim reakcijama. “Ovo je vrlo opsežan film i treba vremena da ga se potpuno pohvata. Sjećam se da se i o ‘Elephantu’ puno raspravljalo, bilo je dobrih i loših kritika. Meni je to sve zanimljivo promatrati.”

A kritike su stvarno loše. “Sea of Trees” opisuje se kao blesav i banalan, užasno frustrirajući i nepošten, a neki su išli toliko daleko da su ga etiketirali kao duboku uvredu za filmsku kulturu. Čini nam se da bi Van Sant i ekipa trebali biti dosta zabrinuti zbog toga jer ovako loše festivalske kritike gotovo uvijek utječu na percepciju publike i (ne)uspjeh na kino blagajnama.

No nije ipak sve toliko katastrofalno. Nakon projekcije za novinare održana je i službena festivalska premijera nakon koje nije bilo zvižduka. Dapače, prevladao je pljesak većeg dijela auditorija. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu.