Riječki gradonačelnik imenovao Dubravku Vrgoč novom intendanticom HNK

Riječki gradonačelnik odluku je donio nakon uvida u predložene programe dvoje kandidata

10.04.2022., Zagreb - Uoci premijere opere "Traviata" Giuseppe Verdija kojom ce ravnati Srba Dinic i rezirati Hugo de Ana, odrzao se tradicionalan program ususret premijeri. Intendantica Dubravka Vrgoc.
 Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović imenovao je Dubravku Vrgoč novom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca, a odluku je donio nakon uvida u predložene programe dvoje kandidata. Podsjetimo, kazališno vijeće riječkog HNK dva je glasa dalo Dubravki Vrgoč, kao i Draženu Siriščeviću, dok je jedan glas ostao suzdržan. Tako je konačna odluka o novom intendantu ili intendantici kazališta spala na riječkog gradonačelnika koji se odlučio za Vrgoč, koja na dužnost stupa 1.1.2025.

Na natječaj se, inače, prijavilo četvero kandidata: Michael Capasso, Dražen Siriščević, Ana Vilenica i Dubravka Vrgoč, pri čemu prijava Michaela Capassa nije sadržavala četverogodišnji program rada Kazališta, stoga se u postupku nije dalje razmatrala.

Pri donošenju odluke o imenovanju Dubravke Vrgoč gradonačelnik se – kako stoji u priopćenju – oslonio na ponuđen četverogodišnji program kandidatkinje koji “donosi progresivnu viziju razvoja Kazališta te pozicionira riječki HNK u središnju mediteransku, time i europsku kazališnu kuću”, piše portal Grada Rijeke rijeka.hr.

‘Brojne suradnje i povezivanja’

“U praktičnom smislu ponuđeni program Dubravke Vrgoč anticipira suvremenost teatra, ali oslanja se i na tradiciju. Uz najave brojnih suradnji i povezivanja s drugim kazališnim kućama, specifično se u njenom programu izdvaja ideja predstavljanja lokalne dramske i glazbene literature te predstavljanje najmlađe generacije riječkih pisaca,” navodi se u obrazloženju Odluke gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Kazalište koje se širi izvan zgrade kazališta, inkluzivni procesi između kazališta i građana, povezivanje žanrova i različitih oblika umjetničkog izražavanja samo su neke od značajki njenog programa. Uz korištenje digitalnih platformi za streaming predstava, preko kazališta u riječkim kvartovima sve do niza koprodukcija, gostovanja, čine program koji je ponudila kvalitetno osmišljenim i izvedivim,” dodaje se u obrazloženju gradonačelnika.

‘Sveobuhvatan program i kvalitetna vizija’

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izjavila je, u povodu donošenja Odluke o imenovanju, da se u programu Dubravke Vrgoč “ističe perspektiva i veliki potencijal ansambala hrvatske i talijanske drame, riječko kazalište postaje regionalno operno središte uz konsolidiranje orkestra, i naglašava se intenzivno ulaganje u odgoj novih generacija baletnog ansambla.”

Upravo takva sveobuhvatnost programa – dodaje se u izjavi dogradonačelnice – “donosi viziju kvalitetnog budućeg rada HNK Ivana pl. Zajca”. Krpan je iskoristila i priliku da zahvali i ostalim kandidatima koji su svoje programe ispisali i ponudili u okviru natječaja za izbor intendanta/ice riječkog kazališta.

Imenovana intendantica Dubravka Vrgoč magistra je komparativne književnosti i diplomirana dramaturginja. Bila je intendantica HNK u Zagrebu, predsjednica Europske kazališne konvencije, osnivačica je, umjetnička ravnateljica i selektorica Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a u njenom životopisu dug je niz autorskih projekata koje je osmislila i organizirala, kao što je dug i niz seminara, konferencija i stručnih skupova na kojima je sudjelovala.

Aktualnom intendantu Marinu Blaževiću mandat ističe 31.12. 2024. te će novoizabrana intendantica stupit će na dužnost 1.1.2025.