Što se zbiva s izborom novog šefa HNK u Rijeci? Ne žele reći ni tko se javio, Ministarstvo se čudi

Neslužbeno doznajemo da su kandidati Dražen Siriščević, Dubravka Vrgoč i Ana Vilenica

Na natječaj za imenovanje novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci za razdoblje od 2025. do 2028. godine, koji će zamijeniti sadašnjeg Marina Blaževića, prijavilo se četvero kandidata od kojih je troje zadovoljilo formalne uvjete natječaja. To su, kako neslužbeno doznajemo, Dražen Siriščević, Dubravka Vrgoč i Ana Vilenica. Ipak, kazališno vijeće HNK odbija iznijeti podatke o kandidatima, dok se resorno Ministarstvo kulture i medija u odgovoru za Telegram čudi takvoj netransparentnosti.

“Kazališno vijeće razmatra prijave koje udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja te do 15. siječnja 2024. treba Gradonačelniku predložiti jednog kandidata za intendanta”, priopćeno je prošloga tjedna iz riječkog Zajca. U slučaju da se Vijeće ne usuglasi oko prijedloga, natječaj se poništava i raspisuje se novi.

Ministarstvo se čudi

Unatoč tome što smo od kazališnog vijeća i njegovog predsjednika Aleksandra Mijatovića nastojali saznati tko su ti kandidati koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja, informacije su ostale tajne, iako je to u suprotnosti s dosadašnjim praksama.

Iz Ministarstva kulture i medija na Telegramov su upit odgovorili kako “pitanja načina objave imena kandidata za mjesto intendanta kazališta, pa tako i nekog od Hrvatskih narodnih kazališta, nisu regulirana Zakonom o kazalištu”.

No, slažu se iz Ministarstva – “neuobičajeno je da se, nakon što su prijave zatvorene, uskraćuju podaci s obzirom na to da je riječ o javnim ustanovama”. “Za javne ustanove u svojoj nadležnosti, Ministarstvo kulture i medija nikada nije uskraćivalo takve podatke ukoliko ih je netko tražio”.

‘Pitajte HNK’

Neslužbeno smo doznali da su kandidati na mjesto intendanta riječkog nacionalnog teatra bivši ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i sadašnji ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević, dramaturginja i dugogodišnja intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč te glumica i doskorašnja v. d. ravnateljice Hrvatske drame HNK u Rijeci Ana Vilenica.

Pixsell/Telegram

Na naš upit je li istina da je kandidat za čelno mjesto najvažnije riječke kulturne ustanove, Siriščević – koji u listopadu ove godine puni 66. godinu života – odgovara s: “nemam komentara”, dok nas je Vrgoč preusmjerila na to kazalište riječima: “Pitajte HNK Zajc”.

Svoju nam je kandidaturu potvrdila jedino Vilenica koja se, nakon dvadeset godina rada na nezavisnoj sceni, prošle godine zaposlila u Zajcu.

Šutnja Grada Rijeke

Pored Kazališnog vijeća i predsjednika Mijatovića, za komentar smo priupitali i Grad Rijeku. Odgovorila nam je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, koja u skrivanju imena ne vidi ništa sporno.

Slavko Midzor/PIXSELL

Krpan naglašava kako je Grad Rijeka kao osnivač informiran o imenima kandidata koji su poslali svoje prijave na natječaj, kao i o njihovim programima te da nemaju razloga inzistirati na “diskreciji” po pitanju objave imena prijavljenih, ali se ipak izvlače na Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka.

“Kao što znate, Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, a onda i njena tumačenja od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka, dokinuli su mogućnost da se osobni podaci kandidata u cijelosti javno objavljuju izvan postupaka koji su nužni za provedbu samog natječaja. Javnost, a u tom smislu i mediji, će svakako biti obaviješteni o rezultatima natječaja za intendanta/icu HNK Ivana pl. Zajca, a, kroz obrazloženja rezultata, i o programima koje su kandidati ponudili” tvrdi Krpan, dodajući kako se ne radi o promjeni prakse transparentnosti, već o poštivanju tumačenja spomenute uredbe.

Dakle, Grad Rijeka “nema razloga inzistirati na ‘diskreciji’ po pitanju objave imena prijavljenih kandidata”, ali s nama ih, ipak, nisu htjeli podijeliti – pozivajući se na Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Ministarstvo kulture i medija, s druge strane, smatra da je takvo uskraćivanje podataka “neuobičajeno”, s obzirom na to da je riječ o javnoj ustanovi.