Martin Scorsese najavio film o Isusu, želi 'otkloniti negativnosti povezane s organiziranom religijom'

Filmska adaptacija knjige Shūsakua Endōa bit će smještena u današnje vrijeme

US film director Martin Scorsese arrives for the 81st annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton hotel in Beverly Hills, California, on January 7, 2024. (Photo by Michael TRAN / AFP)
FOTO: AFP

Američki redatelj Martin Scorsese nakon trijumfalnog true-crime epa “Ubojice cvjetnog mjeseca” ne namjerava stati: već je najavio 80-minutni film o Isusu koji namjerava snimati u 2024., a njime planira “otkloniti negativnosti povezane s organiziranom religijom”.

Svoj novi projekt, adaptaciju romana “A Life of Jesus” (Život Isusa) japanskog pisca Shūsakua Enda, čiji je roman “Tišina” iz 1966. već prethodno adaptirao, Scorcese je najavio u intervjuu za Los Angeles Times.

Otkrio je da su on i njegov suradnik Kent Jones već dovršili scenarij i da “plivaju u inspiraciji” za film čija je radnja navodno smještena uglavnom u današnje vrijeme a bavi se “Isusovim temeljnim učenjima na način koji istražuje načela, ali ne preobraćuje”.

Povratak temeljima

“Pokušavam pronaći novi način da ih učinim dostupnijima i uklonim negativan teret onoga što je povezano s organiziranom religijom”, rekao je 81-godišnji Scorcese.

“Danas čim izgovorite riječ ‘religija’ svi se odmah naroguše, a to je zato što nas je na toliko načina iznevjerila. Ali to nužno ne znači da su njezina temeljna načela pogrešna. Predlažem da se vratimo, da samo malo razmislimo o njoj. Možete je odbaciti. Ali to bi – čak i tada – moglo promijeniti način na koji živite svoj život. Nemojte je ishitreno odbacivati. To je sve što pokušavam reći”.

Papa Franjo kao inspiracija

Redatelj čijem opusu ne manjka filmova vjerskih tema (sjetimo se samo “Posljednjeg Kristovog iskušenja” iz 1988. koji je izazvao brojne kontroverze i prosvjede zbog prikaza alternativnog vremenskog slijeda Isusova života, a tu je i “Tišina” iz 2016., s fokusom na patnje jezuitskih svećenika progonjenih zbog svoje vjere u Japanu u 17. stoljeću), za svoj je najnoviji uradak na temu vjere bio inspiriran nakon susreta s papom Franjom 2023. i sudjelovanja u konferenciji “Globalna estetika katoličke imaginacije”, koju je organizirala isusovačka publikacija La Civiltà Cattolica.

Tada je novinarima rekao da je na papin poziv umjetnicima “odgovorio na jedini način koji zna: zamislivši i napisavši scenarij za film o Isusu”.

Snimanje novog filma Scorcese planira u 2024. Njegov posljednji film, “Ubojice cvjetnog mjeseca” donio je prošle nedjelje Zlatni globus za najbolju glavnu žensku ulogu glumici Lily Gladstone, i jedan je od favorita za čitav niz nominacija za prestižne nagrade u nadolazećem razdoblju.