Scorsese na Berlinaleu primio Zlatnog medvjeda za životno djelo; govorio je o svom novom filmu o Isusu i TikToku

Prisjetio se i svog najnovijeg susreta s Papom Franjom

FOTO: AFP

Idući film legendarnog Martina Scorsesea bit će, kako znamo, posvećen Isusu i njegovom životu, a redatelj tvrdi kako njime želi napraviti nešto “promišljeno i istovremeno zabavno”.

Scorsese je o filmu govorio na konferenciji za novinare Berlinalea, prije nego što je sinoć primio svog počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na tom prestižnom festivalu, piše Screen Daily.

Scorsese je rekao da trenutno “promišlja” o filmu kojem će se posvetiti nakon promocije njegova posljednja uratka, kandidata za Oscara “Ubojice Cvjetnog Mjeseca”.

‘Jedinstven i drugačiji film’

“Nisam baš siguran kakav će to film biti. Ali, želim napraviti nešto jedinstveno i drugačije, a nadam se i zabavno. Još nisam sasvim siguran kako to postići”, priznao je 81-godišnjak.

Američki redatelj se nakon primanja nagrade našalio kako se nada da će se nakon “dobrog sna” probuditi sa “svježom idejom kako to učiniti”.

Govoreći o svom najnovijem susretu s Papom Franjom ranije ove godine, rekao je:

“Naša veza je nastala zbog isusovačkih misionara u Japanu u 17. stoljeću, a ja vjerujem da je i Njegova Svetost, papa, isusovac”, rekao je Scorsese.

Već se susretao s papom

Redatelj je prvi put susreo papu još nakon svog filma “Šutnja” iz 2016.. U njemu pratimo portugalskog misionara Rodriguesa koji tijekom prve polovine 17. stoljeća sa svojim kolegom, također isusovcem Garupeom, odlazi u tajnu misiju u Japan. U toj zemlji traju nesmiljeni vjerski progoni i mučenja kršćana, a Rodrigues i Garupe imaju zadatak pomoći preostaloj kršćanskoj zajednici.

Scorsese je tvrdio kako je taj film bio nadahnut njegovim djetinjstvom. “Taj film zaista proizlazi iz mog djetinjstva u Lower East Sideu, mog interesa za katoličanstvo i svećenstvo”, objasnio je.

“Film su gledali i u Vatikanu, a sreo sam i Papu nekoliko puta zbog toga. On također poziva na svježi način razmišljanja o bitnim stvarima kršćanstva. To me uvijek zanima,” kazao je redatelj.

Sviđa mu se ‘Past lives’

Tijekom konferencije za novinare, redatelj je također spomenuo i redateljicu Celine Song i njen film “Past lives”, izdvojivši je kao mladog filmaša kojeg poštuje. Govorio je i o utjecaju tehnologije na film.

Objašnjavajući kako ne vjeruje da “film umire”, Scorsese je rekao:

“Tehnologija se mijenja tako brzo i iscrpno, da je jedino na što se možete osloniti – individualni glas. A on se može izraziti na TikToku, u četverosatnom filmu ili u dvosatnoj miniseriji,” rekao je redatelj, dodajući:

“Ne mislim da bismo se trebali prepustiti tehnologiji, na način da postanemo njezini robovi. Moramo kontrolirati tehnologiju i usmjeriti je u pravom smjeru. A to bi mogao biti smjer individualnog glasa”, rekao je redatelj.

Nakon dodjele nagrade u utorak navečer, prikazan je Scorseseov film “Departed” iz 2006.