Monumentalna slika Edvarda Muncha, koja je skrivana od nacista u staji usred šume, ide na aukciju

Ogromno platno Ples na plaži nije bilo u prodaji 89 godina

FOTO: Sotheby's

Nakon što je preživjela Drugi svjetski rat, skrivena u jednoj staji u norveškoj šumi, monumentalna slika Edvarda Muncha ide na aukciju. Slika, duga skoro četiri metra, Ples na plaži iz 1906. godine, nije bila u prodaji 89 godina.

Nekada je pripadala Curtu Glaseru, židovskom kritičaru umjetnosti, kolekcionaru i povjesničaru umjetnosti koji je živio u Berlinu. Do tridesetih godina prošloga stoljeća, Glaser i njegova supruga Elsa, sakupili su opsežnu privatnu zbirku umjetnina koja je uključivala djela Muncha, inače njihovog kućnog prijatelja, kao i Henryja Matissea, Maxa Beckmanna i drugih.

Nakon što su ga nacisti prisilili da napusti mjesto ravnatelja Berlinske državne umjetničke knjižnice, 1933. godine, Glaser je prodao voljenu zbirku i pobjegao iz Njemačke u SAD gdje je umro 1943. godine. Mjesecima nakon Glaserova bijega, nekoliko Munchovih slika završilo je u rukama Thomasa Olsena, norveškog brodarskog magnata i Munchova susjeda, piše Art Newspaper. Na aukciji u Oslu, Olsen je, uz druge slike, kupio i Ples na plaži.

Dvije žene – dvije Munchove afere

Njemačka je napala i okupirala Norvešku 1940. godine. Nacisti su Muncha uvrstili među umjetnike koji su zabranjeni kao “degenerirani” pa je obitelj Olsen sakrila Ples na plaži, ranu verziju Krika i druga Munchova djela u jednoj staji duboko u šumi, izvještava Observer.

Ogromno platno prikazuje šareni norveški krajolik ispunjen plesnim figurama. Dvije žene u prvome planu predstavljaju dvije Munchove ljubavne afere, Tullu Larsen i Millie Thaulow, koje su obje završile slomljena srca, prema aukcijskoj kući Sotheby’s. “Prva je bila burna afera koja je završila tako što je Munch propucao svoju ruku, a druga je bila udata za Munchova rođaka i slikareva je prva ljubav, piše Observer.

Aukcija u Sotheby’su 1. ožujka

Slika Ples na plaži je jedna iz serije od 12 masivnih platna koja su bila postavljena u avangardnom kazalištu poznatog redatelja Maxa Reinhardta u Berlinu i jedina je ostala u privatnim rukama. Ostale slike nalaze se u muzejima diljem Njemačke.

Slika ide na aukciju kuće Sotheby’s 1. ožujka, u Londonu, a očekuje se da postići između 15 i 25 milijuna dolara. Kao dio restitucijske nagodbe, prihod će se podijeliti između potomaka obitelji Glaser i Olsen.

U međuvremenu, Kunstmuseum Basel izlaže 200 djela iz Glaserove zbirke koju su otkupili nakon njegova bijega iz Njemačke, a 2020. godine postigli su dogovor o restituciji s Glaserovim potomcima, umjetnine ostaju muzeju u zamjenu za financijsku nadoknadu i posebnu izložbu koja slavi Glaserovu ostavštinu.