Može li ova beznačajna svađa ugroziti izlazak najvažnijeg filma ove godine?

Scenaristi Jurassic Worlda ne mogu se dogovoriti tko će biti potpisan na špici

FOTO: Universal

Nije čudno da veliki hollywoodski film zapne u problemima. Financijskim ili pravnim, mogu imati ludog šefa studija, umre im neki od ključnih glumaca, svašta može režisera i ekipu dovesti do krajnjih granica ludila. U većini slučajeva se film izvuče. Ponekad propadne spektakularno. Ali samo jedno je sigurno – netko će poludjeti.

Jurassic World, novi film u Jurassic park serijalu, će se u kinima pojaviti ovo ljeti, a baš kao svaki pošteni blockbuster, proživjeti svoje probleme. Jedini problem je što su ovo puno veći problemi nego što je itko očekivao, i ako se ne riješe moglo bi se dogoditi da film nikada ne izađe. Prvo su u javnost iscurile skoro sve bitne točke scenarija, a sada je izbio masovni sukob među piscima filma koji su podigli buru u cijeloj industriji.

Svađa scenarista oko potpisa

Nije neobično da ovako veliki film angažira nekoliko ljudi da rade na scenariju, ponekad zajedno, a ponekad da popravljaju i mijenjaju ono što je osoba prije njih napravila. No u ovom slučaju, prema izvještaju koji nam donosi Deadline, svađa je nastala oko toga tko je zapravo najviše radio, čije zasluge se ne cijene i, najvažnije, tko će biti potpisan na filmu.

Universal, studio koji stoji iza filma, želi jednu grupu pisaca potpisanu na špici, dok Ceh scenarista Amerike, službeni sindikat pisaca Hollywooda, želi da dvije grupe pisaca dijele potpis i zasluge.

Režiser Colin Trevorrow je zajedno s partnerom Derekom Connollyem radio na priči i scenariju i oni su tim koji studio želi potpisati. Kao što žele potpisati i Micheala Chrichtona, po čijem romanu je nastao cijeli serijal. To zvuči divno i krasno, ali sindikat se pobunio i tvrdi da bi njih dvojica trebali dijeliti potpis s Rick Jaffom i Amandom Silver koji su napisali jedan od ranijih draftova scenarija.

Mala semantička promjena koja mijenja sve

I ovdje stvari postaju jako ružne. Kada bi pristali dijeliti potpis, stvari bi se dosta promijenile. Ispred imena Trevorrowa i Connollya više ne bi moglo stajati “Napisali:”, već bi se moralo promijeniti u “Scenarij:”. Zvuči kao sićušna promjena, ali u filmskoj industriji je ogromna. Ako ispred imena pisaca stoji “napisali”, to vrlo jasno ukazuje na to da se radi o poptuno orginalnom djelu koje nije bazirano na ranijim verzijama scenarija ili nekom romanu. Promjenom u “scenarij”, sve se mijenja i znači da iza scenarija stoji neki predložak po kojem je rađeno.

Trevorrow i Connolly su se žalili na ovu odluku vlastitog sindikata, tvrdeći da njihov scenarij i priča nemaju baš nikakve veze s onim što su radili Jaffa i Silver. Iako je ovdje riječ o semantici, ni Universal ni režiser ne žele odustati od svog stava. Ovo predstavlja problem. Film bi se u kinima trebao pojaviti početkom lipnja ove godine. Ali, ako se ne postigne baš nikakav dogovor, distribucija filma bi mogla biti upitna. Nadam se samo da to neće biti slučaj

Veliki obrat u priči

NOVO: Samo nekoliko minuta nakon objave ovog teksta, Deadline je objavio još jedan tekst o Jurassic Worldu. Stvar je riješena, sindikat i studio su se dogovorili i pronašli način kako da poptišu sve pisce. Na špici će na kraju stajati “Scenarij Rick Jaffa & Amanda Silver i Colin Trevorrow & Derek Connolly; Priča Rick Jaffa & Amanda Silver; Bazirano na likovima koje je stvorio Michael Chricton”. Svađa je gotova i film može izaći